Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V. Čabanová: Aj vlani potvrdili v SR výskyt invázneho druhu komára

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Invázne komáre z rodu Aedes vyhľadávajú v natívnom prostredí na kladenie vajíčok najmä dutiny stromov.

Bratislava 6. mája (TASR) - Aj v roku 2021 bol na Slovensku potvrdený výskyt invázneho druhu komára Aedes japonicus japonicus. Pre TASR to potvrdila Viktória Čabanová z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV).

"Jeho výskyt bol potvrdený v Bratislave, Ilave, Považskej Bystrici, Prievidzi, Banskej Bystrici, Zvolene a Prešove," potvrdila Čabanová. Ako doplnila, ďalší nový invázny druh komára na Slovensku zatiaľ nebol zaznamenaný.

BMC SAV realizuje monitoring inváznych druhov komárov na Slovensku prostredníctvom špeciálnej techniky zameranej na ovipozíciu, teda kladenie vajíčok do nádob, ktoré im pripomínajú dutiny stromov. Monitoring trvá niekoľko mesiacov.

Invázne komáre z rodu Aedes vyhľadávajú v natívnom prostredí na kladenie vajíčok najmä dutiny stromov. "Ich vajíčka sú napríklad importované v pneumatikách, v ktorých stojí voda. Na nových územiach vedia klásť vajíčka do akýchkoľvek nádob s vodou – kontajnerov, a preto sa často prezývajú aj kontajnerové druhy. Dôležité je taktiež monitorovať miesta možného 'dovozu-introdukcie' ako diaľnice a letiská," povedala vlani pre TASR vedkyňa. Pri ázijskom inváznom komárovi Aedes japonicus japonicus je dôležité podľa nej kontrolovať aj miesta, ktoré by sa mu mohli páčiť a kde hrozí jeho stabilné osídlenie.

Ako prevenciu pred množením komárov odporúča Čabanová starať sa o všetky nádoby s vodou, ako sú napríklad vedrá, sudy, odkvapy, kvetináče či vodné fontány. Podľa nej stačí v nich raz za týždeň vymeniť vodu alebo ich prekryť, aby do nich samičky nevedeli naklásť vajíčka.

Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Ako vtedy informovali z BMC SAV, výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.