Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bod o identifikátoroch stiahla z rokovania ministerka vnútra D. Saková

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková počas 176. schôdze vlády SR v Bratislave 9. októbra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh zaviesť identifikátory fyzických osôb ozremuje rezort tým, že rodné čísla nepostačujú požiadavkám dnešných informačných systémov.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Vláda na svojom stredajšom rokovaní vypustila z programu návrh, aby rodné čísla postupne nahradili identifikátory fyzických osôb. O stiahnutie bodu požiadala predkladateľka - ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD), po rokovaní vlády to potvrdil hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

"Pani ministerka sa dohodla s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer-SD) o tom, že zvolajú Radu vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy, ktorá bude o návrhu ešte rokovať," uviedol Lazarov. Dôvodom tohto kroku je podľa neho zámer predložiť návrh čo najtransparentnejším spôosbom, bez potenciálnych problémových bodov a tak, aby sa téma zbytočne nepolitizovala.

Stiahnutie bodu z rokovania vládneho kabinetu žiadala aj platforma Slovensko.digital. O návrhu výmeny rodných čísiel za identifikátory hovorí ako o "komplikovanom riešení, ktoré bude navždy pohlcovať peniaze na prevádzku a údržbu, pritom v skutočnosti ho nikto nepotrebuje". "Rezort vnútra by sa mal venovať dôležitejším veciam, napríklad zlepšeniu elektronických služieb, ktoré majú dlhodobo nedostatky," uviedol v tejto súvislosti Ľubomír Illek z občianskeho združenia Slovensko.Digital.



Návrh zaviesť identifikátory fyzických osôb ozremuje rezort tým, že rodné čísla nepostačujú požiadavkám dnešných informačných systémov. Jedným z dôvodov plánovanej zmeny je chybovosť pri prideľovaní rodného čísla a následné neželané duplicity. Rezort vnútra uviedol, že rodné čísla sú na Slovensku zavedené od roku 1954. Podľa neho po roku 2053 bude problémom generovať nové bez duplicít. Novým systémom chce rezort zabrániť aj zneužitiu osobných údajov.

Rezort navrhoval účinnosť zákona od 1. apríla 2020, naplno by sa mala nová sústava identifikátorov využívať v slovenskom právnom poriadku v roku 2030. "V prechodnom období bude možné popri novej koncepcii identifikácie fyzických osôb používať aj existujúcu koncepciu identifikácie," dodáva sa v predkladanom materiáli.