Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

ZOO v Bojniciach prísne dodržiava nariadenia veterinárov

Na snímke návštevníci Bojníc pred uzatvoreným vchodom do Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach, kde Štátná veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR potvrdila výskyt vtáčej chrípky v sobotu 25. januára 2020. Foto: TASR

Národnú zoo v Bojniciach preventívne zatvorili v piatok, keď pitevný nález poukazoval na možnosť vtáčej chrípky. Výskyt vtáčej chrípky potvrdili u kačice a lyžičiara.

Bojnice 26. januára (TASR) – Národná zoologická záhrada Bojnice už od prvého potvrdeného náleziska vtáčej chrípky na Slovensku v obci Zbehy prísne dodržiava nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Prievidza. Vykonala všetky potrebné opatrenia a k celej situácii pristupuje zodpovedne a profesionálne. V reakcii na uzatvorenie zoo po potvrdení výskytu vtáčej chrípky to uviedol hovorca Národnej zoo Bojnice Jaroslav Slašťan.

"Ubezpečujeme všetkých, že v Národnej zoo Bojnice v žiadnom prípade nedošlo k podceneniu situácie. Naopak, zoo prísne dodržiava nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Prievidza, s ktorou spoločne koordinovala postup ihneď po prvom ohlásenom prípade vtáčej chrípky na Slovensku. Uvedomujúc si vážnosť situácie, sme k danej veci pristúpili profesionálne a čo najrýchlejšie vykonali všetky potrebné opatrenia, aby nebolo ohrozené zdravie obyvateľov a návštevníkov mesta Bojnice," uviedol Slašťan.

Upozornil, že vykonané opatrenia pocítia aj návštevníci. "Až do odvolania bude Národná zoo Bojnice pre verejnosť zatvorená. Na jej území platí sprísnený prevádzkový režim kvôli biologickej bezpečnosti chovu vtákov a z dôvodu ochrany pracovníkov prichádzajúcich s nimi do styku. Taktiež až do odvolania neprijíma zoo do rehabilitácie poranené jedince vtákov. Okrem toho je až do odvolania prísne zakázaný akýkoľvek presun zvierat do a tiež z Národnej zoo Bojnice," doplnil Slašťan.

"Veríme, že už čoskoro brány našej zoo opäť otvoríme a naše zvieratá a expozície sprístupníme verejnosti bez akéhokoľvek rizika," uzavrel Slašťan.

Národnú zoo v Bojniciach preventívne zatvorili v piatok, keď pitevný nález poukazoval na možnosť vtáčej chrípky. Výskyt vtáčej chrípky potvrdili u kačice a lyžičiara.