Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

D. Machala nevystúpi na Národnej slávnosti na Devíne

Drahoslav Machala Foto: TASR/Pavol Funtál

Podľa medializovaných informácií si zákaz Drahoslava Machalu presadil Pavol Frešo.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Medializované informácie, podľa ktorých predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS) presadil zrušenie plánovaného vystúpenia Drahoslava Machalu na Národnej slávnosti, ktorú Matica slovenská spolu s BSK pripravuje na nedeľu 29. apríla, sa spisovateľa dotkli.

"Bol som jedným z tých, ktorí presadzovali, aby ste práve vy, pán Frešo, ako župan Bratislavského samosprávneho kraja a opozičný politik mali možnosť vystúpiť a aktívne sa zúčastniť na tejto slávnosti," uviedol dnes v otvorenom liste adresovanom Frešovi Machala. "Chcel som aj týmto krokom pomôcť budovať tradíciu, aby sme si pripomenuli významné míľniky v slovenských dejinách všetci spoločne, bez rozdielu na politickú príslušnosť a svetonázor," dodal Machala.

"Neviem o tom, že by ste boli priamy a očitý svedok udalosti z minulého týždňa," uviedol spisovateľ v liste s tým, že nie je verejný činiteľ a nesúhlasí so spôsobom, akým médiá incident medzi ním a spisovateľom Tomášom Janovicom interpretovali. "Som presvedčený, že v tomto štáte stále platí prezumpcia neviny, aj keď v kontexte minulotýždňovej udalosti so spisovateľom Janovicom išlo skôr o nedorozumenie a osobnú výmenu názorov," vyhlásil.

Machala fyzicky napadol Janovica s manželkou

Janovic minulý týždeň informoval, že ho spolu s manželkou na bratislavskej Hlavnej pošte Machala fyzicky napadol. Machala to poprel. Polícia incident vyšetruje ako podozrenie zo spáchania priestupku.

Pavol Frešo
Foto: TASR/Michal Svítok
Denník Sme dnes informoval, že Frešo presadzuje, aby Machala na Národnej slávnosti nevystúpil. "V súlade s rozhodnutím aj samotného Machalu aj našimi závermi a v súlade s tým, že vystúpia vedúci predstavitelia štátu, nie je priestor pre iné vystúpenia," povedal na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s Frešom predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Frešo otázku Machalovho vystúpenia nekomentoval.

"Nebudem verejne vystupovať v situácii, keď sa mi aj vďaka vašej príčinlivosti ľudia vyhrážajú fyzickou ujmou," uviedol dnes v otvorenom liste Machala.

Na Národnej slávnosti na Devíne, ktorú v nedeľu 29. apríla organizuje Matica slovenská (MS) v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), vystúpia popoludní s príhovorom traja predsedovia - predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), premiér Robert Fico (Smer-SD) a predseda BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Pôvodne zvažovaný prejav literáta Drahoslava Machalu do programu slávnosti napokon zaradený nebol.