Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Bolo nevyhnutné odpolitizovať rezort diplomacie, tvrdí minister Lajčák

Foto: TASR/Štefán Puškáš

Vychádzajúc z priorít slovenskej zahraničnej politiky sa Lajčák zameral na vzťahy s EÚ, rokovania so susedmi a na Balkán.

Bratislava 14. júla (TASR) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák musel po svojom nástupe do funkcie odpolitizovať rezort.

Späť do práce sa tak mohli vrátiť skúsení dlhoroční veľvyslanci, pričom MZV opúšťajú politickí nominanti predchádzajúcej garnitúry.

"Po nevyhnutnej reorganizácii, nastolení poriadku v zmluvách, dotáciách a vo verejnom obstarávaní dochádza postupne k obnovovaniu platnosti predpisov a smerníc, ako aj odborného riadenia rezortu, aby naši zamestnanci opätovne získali istotu, že ich pracovný a kariérny rast je závislý len na ich odbornosti a profesionalite," uviedol pre TASR pri príležitosti 100 dní vlády. V súvislosti s konsolidáciou verejných financií zase museli prijať opatrenia zamerané na úspory a zefektívnenie chodu rezortu.

Miroslav Lajčák
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Vychádzajúc z priorít slovenskej zahraničnej politiky sa Lajčák zameral na vzťahy s EÚ, rokovania so susedmi a na Balkán. "Vyslal som jasné signály o smerovaní našej zahraničnej politiky kľúčovým európskym partnerom. Susedov som ubezpečil o záujme pokračovať a ďalej prehlbovať stredoeurópsku spoluprácu s osobitným akcentom na Vyšehradskú štvorku. Navštívil som takmer všetky krajiny západného Balkánu. Myslím si, že nebudem neskromný, ak poviem, že sme výrazne pomohli Čiernej Hore otvoriť prístupové rokovania s úniou," vymenoval.

Dôraz sa kládol tiež na transatlantickú agendu. Slovensko napríklad na májovom summite NATO v Chicagu potvrdilo svoje záväzky vo vzťahu k Afganistanu, posilňovaniu obranných spôsobilostí, ako i voči partnerom mimo NATO. Záujem o silnú transatlantickú väzbu bude šéf slovenskej diplomacie deklarovať aj počas svojej návštevy v USA. Tá sa uskutoční 24. až 27. júla.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Foto: TASR
Minister pripustil rezervy v niektorých oblastiach, pričom za jedno z najdôležitejších umení riadenia označil ich identifikáciu a odstraňovanie. "Vzhľadom na to, že som sa na budovaní tohto rezortu podieľal od jeho vzniku, predtým pôsobil na jeho čele a získal mnoho medzinárodných skúseností, môžem potvrdiť, že rezerv je stále menej," poznamenal.

Poukázal na to, že hoci MZV neustále pribúdajú nové úlohy, agendy a kompetencie, na druhej strane klesá jeho rozpočet a zvyšuje sa tlak na jeho efektivitu. Niektoré námety na zlepšenie súčinnosti ústredia so zastupiteľskými úradmi (ZÚ), ako aj činnosti samotných úradov boli začiatkom júla predmetom pravidelnej internej porady so slovenskými veľvyslancami pôsobiacimi v zahraničí. "Podľa môjho osobného názoru bude najdôležitejšou a možno aj najzložitejšou úlohou zmeniť mentalitu diplomatov z klasického ponímania diplomacie na jej komplexné chápanie v súlade s domácim, regionálnym, európskym a globálnym vývojom," uviedol Lajčák.

Rezort prevezme od septembra nové kompetencie najmä v oblasti ekonomickej diplomacie. Na podpis sa pripravuje memorandum o spolupráci medzi ministerstvami zahraničných vecí a hospodárstva pri plnení úloh ekonomickej diplomacie v činnosti zahraničnej služby. "Budeme sa usilovať o vytvorenie Rady vlády pre podporu exportu a investícií, identifikáciu prioritných teritórií pôsobenia ekonomických diplomatov, vrátane personálnych a finančných zdrojov," avizoval minister.

Koncom júla plánuje prvé zasadnutie Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorej je predsedom. Nezabúda sa ani na agendu zahraničných Slovákov. MZV sa v tejto oblasti zameria na aktivizáciu činnosti krajanských organizácií a ich spoluprácu so ZÚ, zjednodušenie grantového systému a vydávania preukazov zahraničného Slováka. Pripravujú sa tiež podujatia k 20. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky, ktoré budú prezentovať krajinu v zahraničí.