Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Boris Kollár predloží novelu ústavy v najskoršom možnom termíne

Na archívnej snímke predseda NRSR Boris Kollár. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Premiér Eduard Heger na Kollárovu ambíciu reagoval tým, že o jeho návrhu na zmenu v ústave bude musieť rokovať koaličná rada.

Bratislava 8. júla (TASR) - Návrh na zmeny v Ústave SR v súvislosti s referendom predloží predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v čo najskoršom termíne, aktuálne zvažuje legislatívne možnosti. Pre TASR to uviedla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

"Pokiaľ by Ústavnoprávny výbor NR SR vyhodnotil daný návrh ako návrh v tej istej veci, predseda NR SR Boris Kollár bude rešpektovať platnú legislatívu a Rokovací poriadok NR SR a návrh zákona bude predložený v najskoršom možnom termíne, a to koncom roka 2021,"
ozrejmila hovorkyňa.

Kollár počas dňa avizoval, že chce novelu Ústavy v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia NR SR predložiť už na mimoriadnu schôdzu, ktorá by sa mala začať 22. júla. Hovoril, že je to odpoveď na odporúčanie Ústavného súdu (ÚS) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej. Viacerí politici však reagovali, že vzhľadom na rokovací poriadok a niektoré lehoty nebude možné novelu zaradiť na mimoriadnu letnú schôdzu.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) na Kollárovu ambíciu reagoval tým, že o jeho návrhu na zmenu v ústave bude musieť rokovať koaličná rada.

Podporu prípadnej zmene ústavy avizuje aj opozičná ĽSNS. Poslanec NR SR Martin Beluský (ĽSNS) skonštatoval, že strana opakovane predkladá návrhy na zmenu ústavy, aby bolo referendum vykonateľné. "Takéto návrhy budeme opakovať, až kým NR SR neprijme zákon, ktorým sa to zabezpečí. Taktiež podporíme každú iniciatívu zo strany opozície alebo koalície, ktorá pomôže dostať Slovensko na úroveň vyspelých demokratických krajín aj v oblasti priamej demokracie," dodal.


Prezidentka v stredu (7. 7.) uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.