Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bos skupiny sýkorovcov František B. sa opätovne postaví pred súd

František B., archívna snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

František B. si do februára odpykával sedemročný trest v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou.

Bratislava 7. júla (TASR) - Jeden z posledných troch žijúcich bosov bratislavskej skupiny sýkorovcov František B., ktorého vo februári Okresný súd (OS) v Trnave prepustil podmienečne na slobodu, sa opätovne postaví pred súd.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vytýčil termín verejného zasadnutia s ním a Róbertom B. s cieľom schválenia dohody o vine a treste, ktorú uzavreli obvinení s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), na utorok (14. 7.). "Prokurátor ÚŠP podal 12. júna na ŠTS návrh na uzatvorenie dohody o vine a treste s Františkom B. a Róbertom B. za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Obaja boli členmi zločineckej skupiny osôb vystupujúcej pod názvom sýkorovci, ktorá pôsobila od roku 1997 najmä v Bratislave a v západnej časti územia Slovenskej republiky," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

František B. si do februára odpykával sedemročný trest v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou. OS Trnava ho podmienečne prepustil na slobodu po odpykaní si troch štvrtín trestu. Zároveň mu stanovil šesť rokov trvajúcu skúšobnú dobu a nariadil trojročný probačný dohľad, počas ktorého sa má v pravidelných intervaloch hlásiť u probačného úradníka, nesmie bez povolenia opustiť územie Slovenska a bude nosiť monitorovacie technologické zariadenie – náramok. Sudca v uznesení o prepustení zohľadnil skutočnosť, že odsúdený vykazoval vo väzení dobré výsledky, mal kladné hodnotenie, bol disciplinárne odmeňovaný, ani raz potrestaný, v priebehu výkonu trestu bol preradený na minimálny stupeň stráženia a preukázal sa prísľubom zamestnania po prepustení. Odsúdený vyslovil aj ľútosť nad svojím konaním pred potrestaním.

Sedemročný trest mu v roku 2015 vyrubil OS Bratislava II po uzavretí dohody o vine a treste v kauze výbuchu auta z júna 2009, keď explodoval Mercedes G, ktorý patril Miroslavovi Abrahámovi z bratislavskej skupiny piťovcov.

OS Bratislava II vtedy zrušil všetky predchádzajúce rozsudky OS Bratislava III a ŠTS v Pezinku v kauzách Františka B.. Predtým ho v apríli 2015 OS Bratislava III uznal za vinného z hrubého nátlaku v dlhoročnej kauze vydierania majiteľa bývalej bratislavskej krčmy U Matúša. Súd však upustil od jeho potrestania, keďže predtým František B. uzavrel na ŠTS dohodu o vine a treste za drogovú trestnú činnosť.

František B. bol označovaný za jedného zo štyroch bosov skupiny, ktorí boli nástupcami po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru. Jeho firmy prevádzkovali herne, reštaurácie, pivárne, kaviarne a známa bola aj jeho bezpečnostná a detektívna služba DKFB. Podľa jeho vyjadrenia skupina sýkorovcov už dlhé roky ako kompatibilný celok neexistuje.