Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čo robia vo väzení bossovia podsvetia? Piťo šije obuv, Bališ montuje

Väznica, ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

V minulom roku z celkového priemerného počtu 10.099 obvinených a odsúdených spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce 6419 väzňov.

Bratislava 17. mája (TASR) - Obávaní bosovia slovenského podsvetia a masoví slovenskí vrahovia vo väzeniach šijú obuv, lepia listové doručenky, či vykonávajú inú prácu, alebo aktuálne nepracujú vôbec.

Deväťnásobný vrah Ondrej Rigo, považovaný za najmasovejšieho slovenského vraha a najkrvavejšieho zločinca, šije vo väzení v Leopoldove obuv. Rigo je za spomínaných deväť vrážd a jeden pokus o vraždu, ktorých sa dopustil v rokoch 1990 až 1992 v Bratislave, Mníchove a Amsterdame, odsúdený na doživotný trest odňatia slobody.

Rovnako šije obuv, ale vo väzení v Ilave, hlavný aktér leopoldovského masakra piatich dozorcov z roku 1991 Tibor Polgári. Polgári je slovenským väzňom, ktorý je nepretržite už od roku 1984 najdlhšie za mrežami. Za pokus o útek a vraždu dozorcov bol v roku 1993 odsúdený na doživotie.

Podobne vo väzení v Ilave šije obuv aj Juraj Ondrejčák, alias Piťo, šéf bratislavskej skupiny Piťovcov. Ondrejčák je odsúdený na 16-ročný trest odňatia slobody. Ladislav Bališ, alias Dlhý Laco - jeden z bossov skupiny sýkorovcov, vykonáva aktuálne jednoduché montážne práce pre automobilový priemysel. Bališ je odsúdený za prípravu vraždy, členstvo v zločineckej skupine na 25-ročný trest odňatia slobody. Jeho komplic Viliam Rafael, alias Čierny Vilko, zase v Leopoldove v súčasnosti lepí listové doručenky. Odsúdený je na rovnaký trest ako Bališ.

Aktuálne v súčasnosti nepracuje na doživotný trest odňatia slobody odsúdený a bývalý bos banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák. Bez "práce" je aj východoslovenský bos odsúdený na doživotie Branislav Adamčo. Bez práce vo väzení v Leopoldove je aktuálne aj vysokopostavený člen skupiny sýkorovcov Roland Zdichavský. Podobne je na tom Ľuboš Ferus, považovaný za bosa nitrianskeho podsvetia.

V minulom roku z celkového priemerného počtu 10.099 obvinených a odsúdených spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce 6419 väzňov. Z tohto počtu zaraditeľných osôb bolo v priemere denne do práce zaradených 4287 odsúdených a 40 obvinených, čím sa za hodnotený rok dosiahla 67,41-percentná zamestnanosť.

Za 1. štvrťrok tohto roku bola priemerná výška pracovnej odmeny 101,51 eura.