Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Branislava P. odsúdil ŠTS v kauze nákupu ultrazvukov na 7 rokov

Na archívnej snímke Branislav P. Foto: TASR – František Iván

Podľa prokurátora ÚŠP znalkyňa, ktorú pribrali do konania, spochybnila sumu 380.000 eur bez DPH, ktorá mala byť konečnou za nákup štyroch ultrazvukov pre rôzne oddelenia.

Banská Bystrica 5. októbra (TASR) – Obžalovaného Branislava P., synovca nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, v utorok odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, v kauze nákupu ultrazvukov pre košickú nemocnicu na sedem rokov väzenia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho obžaloval zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Proces trval zhruba rok a pol. Prokurátor v záverečnej reči navrhoval súhrnný trest sedem rokov nepodmienečne. Branislavovi P. hrozil trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

K skutku došlo ešte v roku 2013, keď obžalovaný ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach mal uprednostniť víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, problémom bola aj cena prístrojov. Nemocnicu ultrazvuky vyšli údajne takmer dvojnásobne drahšie a mala preplatiť viac ako 160.000 eur.

Podľa prokurátora ÚŠP znalkyňa, ktorú pribrali do konania, spochybnila sumu 380.000 eur bez DPH, ktorá mala byť konečnou za nákup štyroch ultrazvukov pre rôzne oddelenia. Hodnotu prístrojov ustálila na sumu viac ako 212.000 eur.

Podľa obhajoby nebolo preukázané, že obžalovaný skutok spáchal. Obhajca Sergej Romža reagoval, že jeho klient sa nijakým spôsobom nepodieľal na protiprávnom konaní a neporušil svoju povinnosť. Žiadal oslobodenie klienta spod obžaloby.

Priamo v súdnej sieni Branislav P. zahlásil odvolanie. O tom rozhodne Najvyšší súd SR.