Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Do komisie na kontrolu odposluchov navrhuje výbor Hrnka a Krajniaka

Ilustračné foto Foto: TASR – Martin Baumann

Členovia komisie budú kontrolovať používanie ITP raz ročne alebo kedykoľvek z vlastného podnetu, a tiež z podnetu niektorého z trojice uvedených výborov či z podnetu občana.

Bratislava 11. mája (TASR) - Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť dnes jednohlasne navrhol za členov komisie na kontrolu informačno-technických prostriedkov (ITP), tzv. odposluchov, predsedu výboru Antona Hrnka (SNS) a Milana Krajniaka (Sme rodina). Ich nomináciu ešte musí potvrdiť plénum.

Nová komisia na kontrolu odposluchov má mať osem členov. Šiesti z nich budú poslanci, ktorých nominujú tri výbory, vždy po dvoch členoch tak, že jeden je zástupcom koalície a jeden opozície. Brannobezpečnostný výbor teda nominoval Hrnka a Krajniaka, Osobitný kontrolný výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva (VS) už skôr zvolil Martina Glváča (Smer-SD), nomináciu Ľubomíra Galka (SaS) však odmietol. Tretím výborom je Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS, ktorý by mal nominovať Eleméra Jakaba (Most-Híd) a Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA). Zvyšní dvaja členovia komisie budú nezávislí, nominácie má poskytnúť Súdna rada SR a Generálna prokuratúra SR.

Niektorí predstavitelia koalície trvajú na tom, že Galko byť členom takejto komisie nemôže. Prekáža im, že bol ako minister obrany podozrivý z odpočúvania novinárov aj vlastnej sekretárky, po kauze bol odvolaný. "Zvolenie pána Galka do tejto komisie, to je naozaj ako urobiť z pedofila strážcu detského domova. To akoby ste chceli, aby Ústavu pamäti národa šéfoval šéf 12. správy ŠtB," povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ak opozícia nenavrhne nikoho iného, Kaliňákovi neprekáža, ak komisia ostane nekompletná. "Samo o sebe to nevadí," zdôraznil.

Krajniak a Lipšic už skôr povedali, že ak Galko za opozíciu neprejde, vzdajú sa svojich nominácií, čím komisiu de facto znefunkčnia. "Pán minister Kaliňák je podozrivý z toho, že je členom vratko-depeháčkarskej mafie. A tie údajné dôkazy, ktoré tomu majú nasvedčovať, sa majú nachádzať v odposluchoch. Z tohto hľadiska chápem obavy pána Kaliňáka, že by sa ku kontrole ITP dostal človek, ktorý tomu rozumie," povedal novinárom Galko.

Ak koalícia bude trvať na jeho neúčasti v komisii, Galko neplánuje robiť nič. "Dohoda opozície je taká, že som naďalej kandidátom za náš výbor. Chcem oceniť tento prejav solidarity, lebo je neakceptovateľné, aby koalícia kádrovala nominanta opozície," vysvetlil.

Šéf výboru na kontrolu VS Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA) zvoláva ďalšie zasadnutie výboru na 19. mája, teda dva dni po začatí pléna, a opäť navrhne zvolenie Galka. "Ak ho my chceme nominovať, koalícia ho má akceptovať. My sme bez problémov akceptovali ľudí, ktorých navrhla koalícia a nekádrovali sme," zdôraznil Vašečka.

Členovia komisie budú kontrolovať používanie ITP raz ročne alebo kedykoľvek z vlastného podnetu, a tiež z podnetu niektorého z trojice uvedených výborov či z podnetu občana. Výkonom parlamentnej kontroly používania informačno-technických prostriedkov nebude dotknuté právo každého jednotlivca na súdnu a inú právnu ochranu. Parlamentná komisia bude môcť kontrolovať používanie ITP fyzicky. Dostane sa nielen do objektu orgánu štátu, ale aj do osobitnej listinnej evidencie, ktorá obsahuje údaje vzťahujúce sa na použitie informačno-technických prostriedkov orgánmi štátu.