Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zmluvu na prestavbu bratislavskej Hlavnej stanice možno zrušia

Hlavná stanica v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mestskí poslanci totiž uvažujú, že zmluvu so spoločnosťou Transprojekt zrušia.

Bratislava 27. februára (TASR) – Bratislavskú Hlavnú stanicu možno nakoniec investor Transprojekt prestavovať nebude. Mestskí poslanci totiž uvažujú, že zmluvu so spoločnosťou zrušia. Od primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) žiadajú právnu analýzu, akú pokutu by mesto za zánik zmluvy zaplatilo. Predložiť ju má poslancom do konca apríla.

Pôvodne dnes poslanci na zastupiteľstve mali rozhodovať o dodatku k zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Tú s investorom uzatvoril tesne pred svojim odchodom bývalý primátor Andrej Ďurkovský. Mestu mal dodatok zaručiť, že investor prestavbu dokončí a firma by ním zase získala prístup na pozemky a mohla by žiadať o stavebné povolenie. Šéf dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS, Most-Híd) však hneď na začiatku rozpravy predložil vlastné uznesenie. Pri stanici nechce mať nákupné centrum, ako to Transprojekt navrhuje, ale priestor pre ľudí. "Budeme turistov navigovať, že železničná stanica je za obchodnými domom?" pýtal sa.

Tri zo štyroch bodov jeho uznesenia poslanci podporili. Odobrili napríklad, že chcú do konca apríla vidieť právnu analýzu, koľko by stálo zrušenie zmluvy a aj to, aby Ftáčnik rokoval s ministerstvom dopravy, či môžu na stanicu získať peniaze z eurofondov. Jej rekonštrukciu by mohli zaradiť do zásobníka projektov Operačného programu Doprava pre ďalšie programovacie obdobie na roky 2014 až 2020. Ak by pokutu mesto zvládlo a dostalo peniaze z EÚ, mohlo by stanicu obnoviť bez Transprojektu.

"Hocikto iní by sa pustil tou cestou, akou ideme my," reagoval na Uhlerove návrhy konateľ spoločnosti Igor Ballo. Zdôrazňoval, že firma sa projektom zaoberá od roku 2010, minula naň peniaze, spracovala štúdie. "Zrušenie zmluvy nikomu nepomôže," povedal na margo sankcie aj tisícok ľudí, ktorí stanicou denne prechádzajú. Uhler si však myslí, že zmluva koncom roka 2016 vyhynie sama, lebo je pre Transprojekt nevýhodná. "Teraz investor hľadá toho, kto zaplatí pohreb a účet zaň príde sem," podotkol námestník primátora Ján Budaj.

Poslanci zároveň požiadali primátora, aby v spolupráci s hlavnou architektkou mesta Ingrid Konrad vytipovali dočasné opatrenia pre skvalitnenie verejného priestoru pri stanici. "Majú to byť lokálne opatrenia, na ktoré máme peniaze tak, aby Hlavná stanica nebola hanbou mesta," vysvetlil Uhler. Schváliť navrhol aj vyhlásenie súťaže návrhov na riešenie predstaničného priestoru. V tom ho však poslanci nepodporili.