Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zvierací ombudsman odovzdal trom ľuďom ocenenie Animal Hero Slovakia

Na archívnej snímke zakladateľka a predsedníčka občianskeho združenia Nádej pre kone Lenka Kmeťová. Foto: TASR Jakub Kotian

Medzi ocenených patrí i Lenka Kmeťová, ktorá je zakladateľkou a predsedníčkou občianskeho združenia Nádej pre kone a ľudí.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Ocenenie Animal Hero Slovakia si počas nedeľného charitatívneho podujatia Nájdite sa!... so zvieratkom z útulku, z rúk zvieracej ombudsmanky Zuzany Stanovej prevzala trojica ľudí. Ide o Kristínu Kövešovú za dlhoročné odkrývanie tém týrania zvierat na Slovensku, Lenku Kmeťovú za dlhoročnú záchranu týraných koní a Rastislava Boráka za starostlivosť o desiatky túlavých mačiek. TASR o tom informovala Dana Freyerová z iniciatívy Zvierací ombudsman.

Moderátorka a reportérka Kövešová okrem tém ako pedofília, zlodejské gangy či drogová mafia poukazuje aj na týranie zvierat. "Na Slovensku sa stále deje veľmi veľa krutých činov, či sú to psie zabíjačky, množiarne, psie zápasy. Mnohé z trestných činov zostávajú nepotrestané," povedala Kövešová.

Kmeťová je zakladateľka a predsedníčka občianskeho združenia Nádej pre kone a ľudí. Za sedem rokov fungovania občianskeho združenia zachránila alebo pomohla zachrániť desiatky týraných a zanedbaných koní. Mnohé z nich vykúpila, na vlastné náklady odviezla, poskytla im veterinárnu starostlivosť, zabezpečila domov alebo im nový domov pomohla nájsť.

Bratislavčan Borák každý deň na svoje náklady obchádza autom tri miesta hlavného mesta, aby sa postaral o desiatky túlavých mačiek. Okrem stravy im zabezpečuje veterinárnu starostlivosť, odčervovanie, kastráciu a sterilizáciu. Spolu so svojou manželkou, zdravotnou sestrou, sa o bratislavské túlavé mačky starajú z vlastných zdrojov už niekoľko rokov bez akejkoľvek pomoci či finančnej podpory z ďalšej strany.

Cenu udeľuje zvierací ombudsman jednotlivcom alebo kolektívu, ktorí sa v priebehu roka zaslúžili o šírenie pozitívneho príkladu v oblasti ochrany zvierat.