Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bratislavská prokuratúra preverí nahrávku v kauze vyšetrovateľov NAKA

Foto: Ilustračné foto

Príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a tiež bývalého dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Sch. obvinili v septembri 2021.

Bratislava 7. marca (TASR) - Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava dal preveriť prepis nahrávky v kauze obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Č. a spol. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

"V medializovanej trestnej veci obvinených J. Č. a spol. dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava vydal vyšetrovateľovi Policajného zboru Úradu inšpekčnej služby záväzný pokyn a uložil mu preveriť na verejnosti diskutovaný záznam ITP s jeho prepisom, a v prípade zistenia rozporu medzi nahrávkou a prepisom nahrávky požiadať príslušnú zložku Úradu inšpekčnej služby zabezpečujúcu vyhotovovanie prepisov nahrávok o nápravu," priblížila bratislavská krajská prokuratúra vo svojom vyjadrení.

Zdôraznila, pri svojich rozhodnutiach vždy vychádza z aktuálnych dôkazov vrátane prepisov nahrávok vyhotovených informačno-technickými prostriedkami (ITP). "Je nutné zdôrazniť, že prokurátor nemôže do nich zasahovať, navyše, ak nie je ani ich pôvodcom. Prokuratúra nezodpovedá za správnosť prepisov nahrávok ITP. Za správnosť prepisov nahrávok ITP zodpovedá špecializovaný policajný útvar, ktorý nahrávky ITP prepisuje," dodala. Na možnosť nesprávneho prepisu upozornil portál Aktuality.sk.

Príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a tiež bývalého dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Sch. obvinili v septembri 2021. Krajský súd v Bratislave ich v októbri 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.