Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bratislavská prokuratúra žiada Hamrana, aby neprejudikoval postup OČTK

Na snímke prezident Policajného zboru Štefan Hamran počas tlačovej konferencie Prezídia Policajného zboru SR na tému Nevzdávajte sa, v Bratislave 15. marca 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Prokuratúra vyzvala Hamrana, aby neprekračoval a nezneužíval svoje postavenie.

Bratislava 16. marca (TASR) - Krajská prokuratúra (KP) Bratislava dôrazne žiada policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby bez poznania spisu a dôkaznej situácie neprejudikoval ďalší postup a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v prebiehajúcich trestných veciach a nevytváral tak na ne nenáležitý tlak. Hamran na stredajšej (15. 3.) tlačovej konferencii avizoval, že v súvislosti s postrelením kadetky Akadémie Policajného zboru (APZ) by malo čoskoro padnúť obvinenie.

"Prezident Policajného zboru nemá voči orgánom činným v trestnom konaní žiadne nadradené postavenie, orgány činné v trestnom konaní sú pri svojej činnosti nezávislé a samostatné, preto boli vyjadrenia prezidenta Policajného zboru k neskončeným trestným konaniam nenáležité," sprostredkoval vyjadrenie bratislavskej krajskej prokuratúry jej hovorca a prokurátor Juraj Chylo.

Prokuratúra vyzvala Hamrana, aby neprekračoval a nezneužíval svoje postavenie. Zároveň zdôraznila, že poskytovanie informácií v trestnom konaní je v zmysle Trestného poriadku právomocou orgánov činných v trestnom konaní a nie prezidenta Policajného zboru, ktorý orgánom činným v trestnom konaní nie je.

Študentku prvého ročníka policajnej akadémie postrelil 1. marca inštruktor počas výcviku. K udalosti došlo v Bratislave v priestoroch streleckého polygónu. Policajti začali trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví.