Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Napodobeniny tričiek či parfémov, colníci zachytili mnoho falzifikátov

Colníci z Colného úradu Bratislava zadržali v uplynulých dňoch takmer 7000 kusov falzifikátov parfumov svetoznámych značiek, foto z archívu. Foto: TASR - CÚ Bratislava

Najviac prípadov zásielok napodobenín, a to 34, riešila stanica colného úradu, 32 prípadov eviduje poštová pobočka a pobočka na medzinárodnom Letisku M. R. Štefánika zachytila 29 zásielok.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Príslušníci finančnej správy z Colného úradu (CÚ) Bratislava zachytili v tomto roku takmer 100 zásielok tovaru porušujúceho práva duševného vlastníctva. Výška škody bola predbežne vyčíslená na viac ako 300.000 eur. Finančná správa (FS) SR vyzvala, aby spotrebitelia napodobeniny originálnych výrobkov nekupovali. Tie totiž môžu byť zdraviu škodlivé, a preto nie sú vhodné ako vianočné darčeky, uviedla vo štvrtok FS.

"Na ich výrobu sa používajú nekvalitné materiály alebo ich lacné náhrady. Výrobky nie sú spoľahlivo testované a neprechádzajú žiadnou kontrolou. Spotrebitelia by mali mať na pamäti, že touto kúpou podporujú organizovaný zločin, kriminalitu, sivú ekonomiku, detskú prácu, nezamestnanosť aj terorizmus," uviedla hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Najviac prípadov zásielok napodobenín, a to 34, riešila stanica colného úradu, 32 prípadov eviduje poštová pobočka a pobočka na medzinárodnom Letisku M. R. Štefánika zachytila 29 zásielok. Tradičným kontrolným miestom CÚ Bratislava sú skladové priestory na Starej Vajnorskej. Výsledkom opakovaných kontrol bolo zaistenie stoviek napodobenín, napríklad tričiek, svetrov, ako aj parfumov svetoznámych značiek. Škoda v týchto prípadoch dosiahla približne 100.000 eur.

Colníci zachytili falzifikáty takisto na letisku v zásielkach z Hongkongu, Číny, Malajzie či Singapuru. Nachádzali sa v nich napríklad napodobeniny náramkových hodiniek, silikónové náramky na hodinky, kľúčenky, karnevalové masky a kostýmy, sandále či šľapky. Falzifikáty sa už do rúk objednávateľov nedostali. Medzi obľúbené tovary, ktoré si Slováci objednávajú z čínskych e-shopov, patria hračky, najmä ako darčeky pod stromček. Medzi rozšírené falzifikáty na trhu patrí obľúbená stavebnica, ktorej príslušníci CÚ Bratislava zachytili na poštovej pobočke viacero kusov.