Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bratislavský hrad sa pre predčasniatka rozsvieti na purpurovo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Farbou predčasne narodených detí postupne nasvietia aj ďalšie významné budovy na Slovensku.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Bratislavský hrad sa v pondelok podvečer pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí (16. 11.) rozsvieti na purpurovo. TASR o tom informovali z Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Farbou predčasne narodených detí postupne nasvietia aj ďalšie významné budovy na Slovensku.

Ľubica Kaiserová, predsedníčka a zakladateľka OZ Malíček, ktorá poskytuje pomoc a podporu rodinám predčasniatok, informovala TASR o tom, že keď sa farby Bratislavského hradu prepnú do slovenskej trikolóry na znak úcty k štátnemu sviatku a odkazu Nežnej revolúcie, štafetu purpurovej hrad 16. novembra symbolicky odovzdá Prezidentskému palácu a ďalším významným slovenským budovám.

"Slovensko sa tak spojí so svetovými metropolami ako Big Ben v Londýne, Eiffelovou vežou v Paríži či Operou House v Sydney," uviedla.

Podporu tejto výzve tento rok vyjadrilo 12 slovenských miest nasvietením doteraz najväčšieho počtu, konkrétne 20 najväčších dominánt purpurovou farbou. V Bratislave nasvietia aj Slovenské národné divadlo, v Košiciach Dóm sv. Alžbety a súsošie Immaculata, v Prešove historickú budovu mestskej radnice, Vodárenskú vežu a historickú budovu Caraffovej väznice, v Banskej Bystrici Pamätník SNP, v Martine Divadelné námestie, v Nových Zámkoch mestský úrad a kino Mier, v Nitre Chrenovský most a Divadlo A. Bagara, v Trnave mestskú radnicu, v Bardejove mestskú radnicu, v Holíči Holíčsky zámok, v Žiline Budatínsky hrad a v Brezne mestskú radnicu a múzeum.