Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bratislavský kraj je síce najmenší, ale dokáže konkurovať, hovorí BSK

Na leteckej snímke z 11. októbra 2018 v Bratislave pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR - Michal Svítok

Prírodu, zákutia či pamiatky kraja je možné spoznávať rôznymi spôsobmi.

Bratislava 21. júla (TASR) – Ak keď je Bratislavský kraj najmenší spomedzi všetkých krajov na Slovensku, turistickými atraktivitami, zaujímavosťami či službami vie konkurovať ostatným regiónom. Ako kraj zdôrazňuje, netreba veriť tomu, že hoci je najmenší, nemá návštevníkom čo ponúknuť. Aj na to sa snaží poukázať tohtoročnou kampaňou Dovolenkujeme v našom kraji.

"Chceme ukázať krásy kraja, priblížiť ľuďom, ktorí tu žijú, bývajú a možno nepoznajú tajné zákutia, ktoré tu sú, že nepotrebujeme ísť veľmi ďaleko, ani za hranice, a vieme prežiť krásne chvíle a vidieť krásne miesta aj tu," uvádza pre TASR Bratislavský samosprávy kraj (BSK).

Poukazuje napríklad na to, že jaskynné systémy nezačínajú a nekončia jaskyňou Driny. "V rámci nášho malého kraja sú napríklad tajné jaskyne, ktoré síce nie sú verejnosti prístupné, ale v spolupráci s jaskyniarmi je možné do nich vojsť," približuje BSK. Niektoré z nich nie je jednoduché nájsť, na niektoré jaskynné sústavy však upozorňujú turistické chodníky, napríklad neďaleko Plaveckého Štvrtka a Plaveckého Podhradia.

"Keď sa povie Svätojakubská cesta, tak si každý predstaví Španielsko. Ale málokto vie, že aj cez Bratislavský kraj prechádza táto cesta. Dokonca v niekoľkých etapách, akoby rozhodená na štyri dni. Takže niekto môže začať svoju púť aj tu," hovorí BSK.

Prírodu, zákutia či pamiatky kraja je možné spoznávať rôznymi spôsobmi. Pre milovníkov turistiky odporúča BSK malokarpatské lesy s rozhľadňami, pričom poznamenáva, že za "krásnymi výhľadmi" netreba chodiť len do Tatier. Región spolu s jeho kultúrnymi a sakrálnymi pamiatkami je možné spoznávať aj na bicykli, k dispozícii je viac ako 110 kilometrov značených trás. Pre aktívnych športovcov je tu možnosť spoznávania prírody lužných lesov splavovaním Dunaja, Malého Dunaja či Moravy.

Tí, ktorí obľubujú kúpanie a vodné športy, si môžu prísť na svoje na viacerých prírodných jazerách nielen na území hlavného mesta, ale aj mimo neho, napríklad v rekreačnom areáli Rudava v Malých Levároch alebo na jazere Pieskovňa v Plaveckom Štvrtku obklopenom borovicami a pieskovými plážami.