Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Brezno v roku M. R. Štefánika upevňuje družobné vzťahy s Meudonom

Na archívnej snímke socha M. R. Štefánika v observatóriu v Meudone na predmestí Paríža. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cítiť to aj v konkrétnej rovine, keďže medzi oboma mestami je už viacero rozbehnutých projektov.

Meudon 10. mája (TASR) - Séria podujatí, ktoré slovenská vláda pripravila v rámci Roka Milana Rastislava Štefánika, vyústila vo štvrtok do potvrdenia dobrých družobných vzťahov medzi francúzskym mestom Meudon, kde na začiatku 20. storočia Štefánik pôsobil ako astronóm, a slovenským Breznom.

Primátor Brezna Tomáš Abel bol súčasťou slovenskej delegácie na čele s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou, ktorá si vo štvrtok poobede počas oficiálneho ceremoniálu na nádvorí observatória v Meudone uctila pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika.


"Je to deklarovanie spolupráce, ktorá trvá už dvadsať rokov," uviedol Abel v rozhovore pre TASR.

Potvrdil, že spolupráca medzi 21-tisícovým Breznom a o niečo väčším Meudonom, ktorý má 46.000 obyvateľov, prebieha aj v súčasnosti.

"Počas týchto dní sme sa utvrdili v tom, že to má pre nás veľkú perspektívu, hlavne čo týka budúcnosti, mladých ľudí, rozvoja našich miest a samospráv a samozrejme aj výmeny rôznych tém, či už na kultúrnej alebo politickej úrovni," konštatoval Abel.

Cítiť to aj v konkrétnej rovine, keďže medzi oboma mestami je už viacero rozbehnutých projektov. Ide o projekty medzinárodnej spolupráce hlavne pre mladých ľudí, napríklad cez študentský výmenný program EÚ Erasmus, ďalšie projekty sa črtajú v oblasti ochrany životného prostredia.

Primátori Tomáš Abel a Denis Larghero sa počas svojho stretnutia v Meudone dohodli aj na ďalších možných projektoch. "Chceme, aby tá spolupráca mala pre nás nejaký význam, aby nebola len na slovnej úrovni, ale aj na úrovni skutkov," zdôraznil Abel.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)