Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová: Spoločnosť by si mala uchovávať túžbu po slobode

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas spoločnej tlačovej konferencie s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne 21. augusta 2019. Foto: TASR Martin Baumann

Prezidentka SR pripomenula, že Berlínsky múr bez opýtania určil, kto bude žiť v slobode a demokracii a kto pod ťarchou totality a útlaku.

Berlín 21. augusta (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si v stredu v Berlíne položením kvetov k pamätníku Bielych krížov uctila ľudí, ktorí prišli o život pri pokuse prekonať Berlínsky múr. Pripomína, že život v slobodnom a demokratickom štáte nie je samozrejmosťou, ale vzácnou hodnotou, ktorá bola vykúpená nemalými obeťami. Hlava štátu spomenula aj okupáciu Československa. Spoločnosť by si podľa jej slov mala uchovávať túžbu po slobode a spravodlivosti.

"V tento deň a na tomto mieste si viac ako inokedy uvedomujeme, že život v slobodnom a demokratickom štáte nie je samozrejmosťou, ale vzácnou hodnotou, ktorá bola vykúpená nemalými obeťami. Uchovávajme si preto v našej spoločnosti túžbu po slobode a spravodlivosti. Čím bude naša túžba a naša viera silnejšia, tým budeme my, ako krajina, ako spoločnosť, ako jednotlivci, odolnejší pred každým pokusom o jej ohrozenie a spochybnenie," povedala Čaputová pri pamätníku.

Pripomenula, že Berlínsky múr bez opýtania určil, kto bude žiť v slobode a demokracii a kto pod ťarchou totality a útlaku. Jeho zvyšky považuje za smutnú pripomienku studenej vojny a rozdelenia Nemecka. "Od slobodného sveta ľudí vo Východnom Nemecku delil múr, nás vo vtedajšom Československu od neho delila železná opona. Brutalita, s akou obidva naše režimy pristupovali k narušiteľom týchto totalitných symbolov, však bola rovnaká," uviedla Čaputová.

Pokračovala, že sovietske tanky a tanky "bratských" armád nesmerovali voči nijakým cudzím záujmom ani voči cudzím ľuďom. "Smerovali voči nám, obyčajným občanom Československa, ktorí vyjadrovali len túžbu po slobode a práve slobodne rozhodovať o svojom živote a o svojom štáte. Tak ako tu, pri Berlínskom múre, aj u nás doma v Bratislave, v Košiciach a v mnohých iných mestách v auguste 1968 zahynuli nevinní ľudia," doplnila prezidentka. Podľa nej sa však po desaťročiach ukázalo, že viera a presvedčenie boli silnejšie ako tanky a odolnejšie ako múr, ktorý stál v Berlíne. "Obidva symboly totality sme nakoniec zhodili," uzavrela.

Slovenská prezidentka sa v stredu v Berlíne stretla s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom. Čaputovú čaká ešte poobede rokovanie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Neskôr sa na slovenskom zastupiteľskom úrade v Berlíne stretne s krajanmi. Jej návšteva, ktorá má niesť odkaz boja za slobodu, sa koná v čase 51. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.


Osobitná spravodajkyňa TASR Alena Klepochová