Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dušan K. verí, že je nevinný, proces považuje za nespravodlivý

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 17. septembra 2021 v Pezinku. Foto: TASR - Jakub Kotian

NAKA zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. je presvedčený o svojej nevine. Kritizuje však samotný súdny proces, ktorý podľa neho nebol spravodlivý, a domnieva sa, že boli porušené jeho práva v prípade obhajoby. Uviedol to v piatok vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Sudkyni vyčíta zaujatosť voči jeho osobe a jeho obhajcom.

Kritizuje, že sa nemal možnosť poradiť s obhajcami a koordinovať znenie svojej záverečnej reči. Taktiež, že nemal k dispozícii ani zápisnicu zo štvrtkového výsluchu svedka Mateja Z.

Na úvod Dušan K. podotkol, že sa v plnej miere pridržiava stanoviska obhajcov, ktorí žiadajú jeho oslobodenie spod obžaloby. „Prípravu na záverečnú reč som mal dve a pol hodiny," zdôraznil obžalovaný s tým, že sa nemal možnosť poradiť s obhajcami a koordinovať znenie svojich slov.

„Vo štvrtok bolo ukončené dokazovanie a ja sa pýtam prečo," uviedol bývalý špeciálny prokurátor. Narážal pritom na nedávne obvinenia viacerých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. V tejto súvislosti hovoril o tom, že „začínajú vychádzať najavo skutočnosti, ktoré sa týkajú koordinácie a manipulácie s výsluchmi kajúcnikov".

Tvrdí, že na súde vystupuje ako hrdý človek, ktorý je nevinný. „Musím veriť spravodlivosti, iné mi nezostáva," doplnil. Súd kritizoval za nevykonanie dôkazov, ktoré by boli v jeho prospech. „Prečo ten strach z toho? Ja nechápem," podotkol s tým, že ak sú také silné dôkazy proti nemu, nemal súd dôvody nevyhovieť vykonaniu dôkazov, ktoré navrhoval spolu s obhajcami.

„Vo všetkých veciach, kde som stíhaný, som obvinený len na základe výpovedí kajúcnikov," povedal. Uviedol, že finančnú hotovosť 10.000 eur, ktorú u neho našli orgány činné v trestnom konaní, predtým vybral v banke.

„Bolo to na nákup pozemku, chceli sme lúku, trávnatý porast," doplnil. Zarazilo ho vyjadrenie obžaloby, že je vlastníkom viacerých motorových vozidiel. „Som jediným spoluvlastníkom jedného skútra a auto, ktoré bolo zaistené, patrí lízingovej spoločnosti," spresnil.

NAKA zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.