Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Exdekana Lekárskej fakulty UPJŠ definitívne oslobodili spod obžaloby

Ilustračné foto Foto: TASR

NS SR tak zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj spoluobžalovaného Antonia Nuzza.

Bratislava 16. júna (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v utorok definitívne oslobodil spod obžaloby v prípade nepriamej korupcie bývalého dekana Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach Leonarda Siegfrieda. NS SR tak zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj spoluobžalovaného Antonia Nuzza voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku spred troch rokov.

"Senát 4T NS SR v trestnej veci Antonia N. a Leonarda S. pre prečin nepriamej korupcie o odvolaní obžalovaného, ako aj odvolaní prokurátora ÚŠP proti rozhodnutiu ŠTS rozhodol tak, že obe odvolania zamietol. Proti tomuto rozhodnutiu ďalší riadny opravný prostriedok nie je prípustný. Verejné zasadnutie sa vykonalo v neprítomnosti obžalovaných, ktorí dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti," uviedla pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Zasadnutie bolo približne na dve hodiny od 9.15 h prerušené pre nahlásenú bombu.

Bývalého dekana 11. apríla 2017 oslobodil ŠTS spod obžaloby. Spoluobžalovaného talianskeho štátneho príslušníka Nuzza, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca univerzity, samosudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody s odkladom na 18 mesiacov. Zároveň mu uložil peňažitý trest vo výške 2000 eur.

Skutku sa mala dvojica podľa obžaloby dopustiť v roku 2015. Talian ako zmluvný partner fakulty mal prevziať 12.000 eur od matky uchádzačky o štúdium na univerzite. Financie mali byť pre exdekana. V prípade figurovala aj matka študentky Ivana M., keďže úplatok poskytla. V júni v roku 2016 uzatvorila s prokurátorom ÚŠP dohodu o vine a treste. ŠTS následne schválil dohodu, na základe ktorej Ivanu M. odsúdil na peňažitý trest vo výške 1000 eur.

Celá kauza prišla NS SR už v júli 2017. Následne vo februári 2018 odvolací súd rozhodol, že vec mu bola predložená predčasne. Senát NS SR preskúmaním spisu zistil, že neboli splnené formálne podmienky na predloženie predmetnej veci odvolaciemu súdu. Neboli doložené rovnopisy, kópie a odôvodnenia všetkých odvolaní, ako ani vyjadrenia procesných strán k týmto odvolaniam. Vec na NS SR opätovne prišla v apríli 2018.

Nuzzo v minulosti v súvislosti s korupčným správaním čelil viacerým obvineniam. Mal žiadať od študentov úplatky vo výške najmenej 1500 eur za to, že svojím vplyvom na zamestnancov fakulty zabezpečí úspešné vykonanie skúšky. Pôvodne NAKA obvinila v súvislosti s údajnou korupciou na univerzite päť osôb.

Vedenie LF UPJŠ sa vo februári 2016 ostro dištancovalo od všetkých foriem korupcie vrátane možného ovplyvňovania výsledkov skúšok a prijímacích konaní.