Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Mišík: Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje

Na snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík počas brífingu o aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s COVID-19 v Bratislave 2. júna 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Situácia sa priaznivo vyvíja aj v okolitých krajinách.

Bratislava 2. júna (TASR) - Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje. Počet nových prípadov nového koronavírusu je menej ako 250 denne, v nemocniciach je okolo 400 pacientov, pričom iba 34 z nich potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Situácia sa priaznivo vyvíja aj v okolitých krajinách. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.



"V priebehu najbližšieho týždňa, možno pár dní, dosiahneme milión osôb, ktoré budú plne vakcinované," oznámil Mišík. V súčasnosti je plne zaočkovaných takmer 882.000 ľudí. Aspoň prvú dávku dostalo vyše 1,7 milióna ľudí, čo predstavuje 38 percent populácie nad 16 rokov. V kategórii nad 70 rokov dostalo vakcínu už 65 percent osôb.

Na termín očkovania čaká okolo 100.000 osôb, najviac na severozápade Slovenska. K nízkemu záujmu o očkovanie v niektorých regiónoch minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) povedal, že ak ľudia nemajú záujem o vakcínu, musí prísť vakcína za nimi. Umožniť sa má očkovanie aj u všeobecných lekárov či hromadne vo veľkých firmách.