Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

M. Mišík: Vývoj pandémie je mimoriadne priaznivý

Na archívnej snímke vpravo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a vľavo šéf Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) Matej Mišík počas brífingu k aktuálnej epidemiologickej situácii po skončení 12. rokovania vlády SR 19. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Aspoň prvú dávku vakcíny dostalo vyše 1,6 milióna ľudí, čo predstavuje 34 percent populácie nad 16 rokov. V kategórii nad 70 rokov ide už o 65 percent.

Bratislava 26. mája (TASR) - Trend vývoja pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku je naďalej mimoriadne priaznivý. Máme menej ako 600 hospitalizovaných, pričom tempo poklesu sa jemne zrýchlilo. Blížime sa tak ku kapacitám štandardných infekčných lôžok. Klesol aj počet pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu, a to z 90 na 63. V stredu o tom na tlačovej konferencii informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Aspoň prvú dávku vakcíny dostalo vyše 1,6 milióna ľudí, čo predstavuje 34 percent populácie nad 16 rokov. V kategórii nad 70 rokov ide už o 65 percent. Plne zaočkovaných je 774.928 ľudí.



Podiel zaočkovanosti sa v jednotlivých oblastiach Slovenska líši. Najvyšší je na západe, v blízkosti Bratislavy dosahuje okolo 40 percent. Sú však aj okresy s iba 16-percentnou zaočkovanosťou. Mišík očakáva, že tento problém sa bude prehlbovať. Zrkadlí sa aj v počtoch nových záujemcov v čakárni. Na východe je čakateľov výrazne menej.

Budúci týždeň budú podľa COVID automatu tri okresy v červenej fáze, 11 v ružovej, 41 v oranžovej a 24 v žltej. K zlepšeniu situácie došlo vo väčšine okresov.