Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Žilinka: D. Lipšic postupoval v rozpore so zákonom

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa neho Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym.

Bratislava 28. júla (TASR) - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti s tým, že to nebude tolerovať. Reagoval tak na Lipšicove vyjadrenie k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia voči svedkom vo viacerých kauzách.

Ako zdôraznil Žilinka, princíp zdržanlivosti platí pre všetkých prokurátorov. "Spôsob, akým sa dnes v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia, považujem za neakceptovateľný. Nielenže sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustný spôsobom vlastným pre obhajobu," uvádza Žilinka.

Podľa neho Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym. "Špeciálny prokurátor, navyše, verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatné skončená," dodáva Žilinka na svojom profile.