Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Moniku J. po prepustení na slobodu opätovne zadržali

Na archívnej snímke Monika J.. Foto: TASR - Ján Krošlák

Monika J. sa pred štvrtkovým opätovným zadržaním psychicky zrútila.

Trenčín 4. marca (TASR) – Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J. sa vo štvrtok po prepustení z trenčianskej väzenskej nemocnice a opätovnom zadržaní psychicky zrútila. Povedal to je advokát Peter Erdös, ktorý odporučil jej okamžité vyšetrenie v najbližšom zdravotníckom zariadení.

„Mal som sa možnosť s ňou chvíľu rozprávať. Musím povedať, že sa zrútila. Nechápala, čo sa deje, bola absolútne mimo. Neviem posúdiť, či ma vôbec dokázala vnímať. Po tom, ako po roku vyšla z väzby, prejde dva kroky a je opätovne zadržaná. Keď som videl, v akom je stave, povedal som vyšetrovateľovi, aby zvážil, či ju netreba vyšetriť v najbližšej nemocnici,“ skonštatoval Erdös.

Moniku J. po prepustení na slobodu opätovne zadržali. Obvinená je v akciách Búrka a Víchrica. Zadržanie sa má týkať kauzy trenčianskeho baru Fatima. Podľa Erdösa tým došli k porušeniu jej základných práv.

„Moju klientku prepustil na slobodu sudca pre prípravné konanie, ktorý podrobne a jasne zdôvodnil, prečo nemá byť väzobne stíhaná. Sudca nahradil väzbu veľmi prísnymi obmedzeniami. To najprísnejšie bola kontrola technickými zariadeniami. Obmedzil tak možnosti stretávať sa s obvinenými, so svedkami, prípadne iným spôsobom mariť vyšetrovanie,“ priblížil Erdös s tým, že Najvyšší súd zamietol sťažnosť dozorujúcej prokurátorky.

Ako dodal, Najvyšší súd stanovil Monike J. aj peňažnú záruku vo výške 100.000 eur, ktorá bola zaplatená. „Moja klientka, ktorá je stíhaná za obzvlášť závažný zločin a prepustili ju na slobodu za splnenia povinností a obmedzení. Vyjde von z väzby a tu ju čakajú orgány činné v trestnom konaní. Pýtam sa, aký je účel väzby? Chceme, aby sa jej niečo stalo? Väčšina obvinených v kauze Fatima je na slobode. Naozaj nerozumiem, čo sa tým sleduje,“ zdôraznil obhajca.