Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO:Most-Híd nezahlasuje za zmrazenie platov ústavných činiteľov

Na snímke zľava predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanskápočas Foto: FOTO TASR – Dano Veselský

Republiková Rada koaličnej strany rokovala v Šamoríne o viacerých témach. Podporuje nesúhlas s nomináciou štátnej tajomníčky M.Jankovskej za členku Súdnej rady.

Šamorín 2.decembra (TASR) - Koaličná strana Most-Híd nezahlasuje za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Je presvedčená, že nastal čas prijať systémové riešenie, ktoré bude pokrývať platy nielen ústavných činiteľov, ale aj manažérov v štátnych podnikoch. Po sobotňajšej Republikovej rade Mosta-Híd v Šamoríne to vyhlásil predseda strany Béla Bugár s tým, že Národná rada SR nie je podriadená ani premiérovi a ani vláde.

"Momentálne nejde o platy, ale o to, či stačí, ak vláda alebo premiér povie, že buď zmrazíte platy, alebo padne vláda. Zmrazené platy nebudú. My zato hlasovať nebudeme. Či tie platy budú zvýšené o jedno či o 100 eur, to je bezpredmetné. Národná rada SR nie je podriadená vláde," skonštatoval Bugár.

Koalícia môže podľa neho dobre fungovať len na základe dodržania dohôd. Strana Most-Híd považuje za neprijateľnú situáciu, ktorá vznikla, keď poslanci odmietli zmrazovanie platov v zrýchlenom režime. "Je potrebné zdôrazniť, že Národná rada nie je podriadená ani vláde, ani premiérovi. Slovenská republika je parlamentnou demokraciou, kde vláda zodpovedá parlamentu," skonštatoval šéf Mosta-Híd.

V strane sú presvedčení, že nastal čas prijať systémové riešenie, ktoré bude pokrývať platy nielen ústavných činiteľov, ale aj manažérov v štátnych podnikoch. Vzhľadom na to, že novela zákona o platových pomerov ústavných činiteľov je v prvom čítaní, očakávajú, že vláda takýto návrh do parlamentu predloží už v druhom čítaní, to znamená na budúci rok.

Strana chce iniciovať aj stretnutie koalície. V sobotu chce Bugár volať premiérovi, aby takéto stretnutie prebehlo najneskôr v utorok. Myslí si, že je dobré, ak si premiér vypočuje názory aj vlastných poslancov a aj iných poslancov koalície. Most-Híd má v tejto otázke aj vlastný návrh, predstaviť ho však chce najprv koaličným partnerom a hľadať s nimi kompromisné riešenie.

Aktuálnou politickou témou je aj zmrazovanie platov ústavných činiteľov. Poslanci odmietli zmrazovanie v zrýchlenom režime, volajú po systémovom riešení platov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že bude trvať na zmrazení a hovoril aj o možnosti spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vláde. To kritizoval Most-Híd aj SNS. Fico naznačil možnosť presadiť zmrazenie cez nepriamu novelu nejakého zákona. S tým mieni prísť Smer-SD, ktorý ale súčasne zdôrazňuje potrebu čo najskôr pripraviť a prijať komplexnú novú úpravu platov. Systémové riešenie preferuje aj SNS a Most-Híd. Pokiaľ by sa platy nezmrazili na aktuálnej schôdzi, poslancom by od januára stúpli približne o 1000 eur. Koalícia sa má o platoch rozprávať na budúci týždeň.


Jankovská nesplňa princíp posilnenia občianskosti

Koaličná strana Most-Híd podporuje svoju podpredsedníčku a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú v jej nesúhlasnom stanovisku k nominácii štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej (nom. Smeru-SD) do Súdnej rady SR. Po sobotňajšej Republikovej rade Mosta-Híd v Šamoríne to vyhlásil predseda strany Béla Bugár.

Upozornil, že ak by sa ostatní členovia koalície spojili s opozíciou pri presadzovaní Jankovskej, Most-Híd to bude považovať za zásadné porušenie koaličnej zmluvy. Jankovská totiž podľa Bugára nespĺňa princíp občianskosti pri kreovaní Súdnej rady. "Pri jej nominácii nebola navyše dosiahnutá dohoda v koalícii," podotkol. Žitňanská v sobotu uviedla, že bude do Súdnej rady presadzovať nesudcov. "V pani Jankovskej sa sklbuje aj politik so sudcom v jednej osobe. Myslím si preto, že táto nominácia nezodpovedá tomu, čo je napísané v koaličnej zmluve a programovom vyhlásení vlády," vysvetlila s tým, že dohody by sa mali dodržiavať.

Poslanci Národnej rady SR už niekoľkokrát voľbu člena Súdnej rady SR odložili, keďže v koalícii sa nedohodli. Snemovňa má voľbu na stole aj na aktuálnej schôdzi. Žitňanská trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia. V Smere-SD uvažujú o stiahnutí Jankovskej, údajne je to veľmi pravdepodobné.