Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na Slovensku bolo zemetrasenie s epicentrom v okolí Handlovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Otrasy hlásia napríklad z Prievidze, Novák, Žiaru nad Hronom aj Banskej Bystrice.

Bratislava 28. januára (TASR) - Na Slovensku zaznamenali seizmológovia zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,1. Epicentrum bolo pri mestskej časti Nová Lehota v Handlovej. Pre TASR to potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

Zaznamenané zemetrasenie v Handlovej.
Foto: seismology.sk


Celkovo dostali seizmológovia 35 dotazníkov od ľudí, ktorí zemetrasenie pocítili. Otrasy hlásia napríklad z Prievidze, Novák, Žiaru nad Hronom aj Banskej Bystrice. "Hĺbka zemetrasenia bola tri kilometre," priblížil Csicsay.




Mesto v súvislosti so zemetrasením neeviduje žiadne škody



Mesto Handlová neeviduje v súvislosti so zemetrasením zo štvrtkového dopoludnia žiadne škody. Otrasy krátko pred 9.30 h cítili obyvatelia Handlovej nielen v Novej Lehote, ale i ďalších častiach mesta. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Viacerí obyvatelia najmä v lokalite Novej Lehoty mohli otrasy cítiť, avšak takéto lokálne zemetrasenie nespôsobuje žiadne škody. Otrasy s podobnou magnitúdou sa vyskytujú vo viac ako 100.000 prípadoch za rok," ozrejmila Paulínyová.

Škody či výjazdy v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali ani hasiči, potvrdil pre TASR hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Zemetrasenie mali cítiť ľudia aj v okolitých obciach i v približne 20 kilometrov vzdialenej Prievidzi.

Na Slovensku zaznamenali vo štvrtok seizmológovia zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,1. Epicentrum bolo pri mestskej časti Nová Lehota v Handlovej.

Otrasy zemetrasenia cítili i ľudia v Prievidzi



Otrasy zemetrasenia, ktoré malo epicentrum pri handlovskej časti Nová Lehota, vo štvrtok cítili i obyvatelia Prievidze. Miestna samospráva škody neeviduje, uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

"Paradoxne, necítili sme to priamo v centre mesta, obyvatelia zo sídlisk Zapotôčky a Kopanice nám hlásili, že pravdepodobne došlo k zemetraseniu. Samozrejme, nevedeli, o čo ide. Až krátko po 9.30 h sme sa dopátrali k oficiálnym informáciám, že išlo o zemetrasenie v našom regióne," priblížil Ďureje s tým, že otrasy cítili i v blízkej obci Sebedražie.

Samospráva podľa neho zaznamenala niekoľko telefonátov na mestský úrad či operačnú linku mestských policajtov, v rámci ktorej išlo až o niekoľko desiatok volaní. "Ľudia vnímali, že sa pohol gauč v obývačke rodinného domu, sťažovali sa na popadané poháre z regálov, silné otrasy stoličiek. Podľa vyjadrení, z ktorých vychádzame, išlo o silné zemetrasenie," dodal.

Seizmológovia zaznamenali vo štvrtok zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,1. Hĺbka zemetrasenia bola tri kilometre. Otrasy cítili nielen obyvatelia Handlovej či Prievidze, ale aj Novák, Žiaru nad Hronom či Banskej Bystrice.