Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensku potvrdili prítomnosť delta variantu nového koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Tento variant identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska.

Bratislava 23. júna (TASR) - Na Slovensku laboratórne potvrdili prítomnosť delta variantu nového koronavírusu. TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia," informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) uviedol, že tento variant identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska. Pred rokovaním vlády to potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).



Osoba, u ktorej sa potvrdil delta variant nového koronavírusu, nepricestovala z Petrohradu a nezúčastnila sa futbalového zápasu. V stredu o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

ÚVZ SR zároveň doplnilo, že delta variant, o ktorom v stredu informovali, je prvý laboratórne potvrdený delta variant (B.1.617.2) na Slovensku.

Takzvaný indický variant, ktorý bol na území Slovenska potvrdený v máji, je variant B.1.617.1, definovaný ako kapa variant.

Delta variant je podľa laboratórnej diagnostičky a molekulárnej biologičky na ÚVZ SR Anny Kaliňákovej zaraďovaný medzi tzv. "variants of concern", teda varianty, na ktoré je potrebné sa zvlášť zamerať, keďže sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob šírenia, alebo odpoveď imunitného systému.

Ilustračné foto.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Hlavný hygienik SR Ján Mikas zdôraznil, že obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel v rámci krajiny i mimo nej sú mimoriadne dôležité.

"Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika vykonávajú sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s dostatočne vysokou vírusovou náložou, pretože to je predpoklad, aby bola sekvenácia úspešná," dodal ÚVZ SR.