Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

VIDEO: Na Slovensku pribudli štyri úmrtia na koronavírus

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Dvaja pacienti hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava zomreli na obojstranný zápal pľúc. Ďalší pacient z Pezinka zomrel ešte 5. apríla.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Na Slovensku pribudli ďalšie štyri úmrtia na nový koronavírus. Ide o troch pacientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok a jedného 89-ročného pacienta z Fakultnej nemocnice Trnava. Celkovo je evidovaných šesť obetí ochorenia COVID-19. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dvaja pacienti hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava zomreli na obojstranný zápal pľúc. Ďalší pacient z Pezinka zomrel ešte 5. apríla, pre epidemiologickú situáciu bolo nariadené testovanie zosnulého a následne pitva.

Ako priblížil minister, vzhľadom na úmrtia a na to, že v tomto domove sociálnych služieb boli klienti už dlhšie obdobie chorí, sa začalo na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ex offo konanie na preverenie postupov poskytnutej starostlivosti.

Krajčí ďalej informoval, že v DSS v Pezinku boli už otestovaní všetci klienti aj personál okrem jednej osoby, ktorá je na PN.

"Z celkového počtu 62 zamestnancov bolo pozitívne testovaných doteraz deväť," uviedol s tým, že ešte nie sú známe všetky výsledky. Personál s pozitívnym výsledkom má nariadenú domácu izoláciu. Z celkového počtu 93 klientov bolo 55 pozitívnych, 32 negatívnych a na šesť vzoriek sa ešte čaká. Hospitalizovaných bolo 17 klientov.

Minister apeloval na pracovníkov takýchto zariadení, aby v prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 nenastupovali do služby, nahlásili svoje podozrenie a nechali sa otestovať.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba doplnil, že BSK dá na vlastné náklady pretestovať klientov v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Pôjde o jednorazové testovanie.



Výberová chronológia udalostí spojených s epidémiou nového koronavírusu v SR



Na Slovensku pribudli ďalšie štyri úmrtia na nový koronavírus. Celkovo je evidovaných šesť obetí ochorenia COVID-19. Na stredajšej tlačovej konferencii to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu kľúčových udalostí spojených so šírením nového koronavírusu na Slovensku.

6. marca

V SR bol potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zatvoril stredné školy vo svojej pôsobnosti, osemročné gymnáziá a základné školy.

7. marca

V Bratislave boli hospitalizovaní prví traja pacienti: 52-ročný muž, jeho syn i manželka - bol u nich potvrdený nový koronavírus.

9. marca

Zakázané boli návštevy pacientov v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, väzniciach a detských domovoch. Začal platiť zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí.

10. marca

Konferencia biskupov Slovenska rešpektovala zákaz organizovania verejných podujatí a rozhodla, že sa v kostoloch neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby. O zrušení Služieb Božích informovala aj evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku.

12. marca

Od 6:00 začala na celom území SR platiť mimoriadna situácia, vyhlásila ju vláda SR. Niektoré rozhodnutia sa riešia príkazmi a nariadeniami, nie správnymi konaniami. Školy začali zatvárať aj ďalšie kraje.

16. marca

Účinnosť nadobudli sprísnené opatrenia prijaté vládou, okrem iného zatvorenie predajní a prevádzok služieb s výnimkou potravín, lekární, predajní zdravotníckych pomôcok, drogérií, čerpacích staníc, poštových, bankových a poisťovacích služieb a niektorých ďalších prevádzok.

- V Bratislave a ďalších mestách sa vo verejných dopravných prostriedkoch zaviedla povinnosť nosiť ochranné rúško.

18. marca

Zomrela seniorka, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Pitva neskôr ukázala, že príčinou úmrtia bol infarkt.

23. marca

Začal zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa zaoberá riešením situácie s novým koronavírusom.

6. apríla

Vláda navrhla obmedziť voľný pohyb osôb počas Veľkej noci od 8. do 13. apríla 2020. Opatrenia obmedzili napríklad cestovanie mimo hraníc okresu.

– Na Slovensku sa oficiálne potvrdili prvé dve úmrtia na ochorenie COVID-19. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

13. apríla

Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu 12. apríla bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu.

14. apríla

V nemocniciach sa spustí časť nevyhnutných plánovaných operácií, ktoré boli pre pandémiu odkladané. Ako oznámil premiér Igor Matovič, vláda predloží v pondelok 20. apríla aj plán ďalších krokov.

- Počas tohto dňa pribudlo na Slovensku 28 nových prípadov nákazy novým koronavírusom a 1411 vzoriek bolo negatívnych. Slovensko malo k tomuto dátumu 863 pozitívnych pacientov, celkový počet pacientov s negatívnym výsledkom je 30 628.