Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ZRÁŽKA DVOCH VLAKOV: Pri nehode hlásili desiatky zranených

Na snímke z 3. júna 2022 zásah záchranných jednotiek na trati v smere zo Žiliny do Vrútok. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na mieste nehody boli okrem ministra dopravy Andreja Doležala aj minister vnútra Roman Mikulec a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Bratislava 3. júna (TASR) - Pri nehode vlakov na železničnej trati v smere zo Žiliny do Vrútok je niekoľko desiatok cestujúcich s ľahkými zraneniami. Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti. Policajti predbežne vylúčili obete v súvislosti s nehodou.

"K nehode došlo na trati v smere zo Žiliny do Vrútok. Rušeň narazil do odstaveného osobného vlaku. Predbežne môžeme vylúčiť akúkoľvek stratu života v súvislosti s nehodou. Na mieste momentálne zasahujú všetky záchranné zložky. Niekoľko desiatok cestujúcich utrpelo len ľahké zranenia," priblížili policajti.





Hovorkyňa Air-Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková pre TASR uviedla, že na miesto nehody letela posádka záchranárov zo Žiliny a jedného pacienta v kritickom stave previezla do Martina. Následne sa posádka vrátila späť po ďalšieho pacienta.



Pri nehode zasahuje 21 profesionálnych hasičov z Martina, Žiliny, Trenčína, zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline a z Bánoviec nad Bebravou a tiež dobrovoľní hasiči zo Sučian, Lipovca a obce Martin - Priekopa. "Na mieste sa nachádzajú aj dva evakuačné autobusy HaZZ, v ktorých cestujúci nájdu dočasné útočisko," priblížila Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia HaZZ. Dodala, že k nehode došlo na trati v smere zo Žiliny do Vrútok.



Hlavný lekár Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Július Pavčo pre TASR priblížil, že na mieste udalosti zasahujú záchranári, zranených je viacero osôb. Zdravotnícke zariadenia v okolí sú podľa jeho slov pripravené prijať pacientov.



Na miesto smeruje okrem ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Informoval o tom na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO).




Vlakovú dopravu medzi Varínom a Vrútkami obnovili po druhej traťovej koľaji


Vlakovú dopravu v úseku Varín - Vrútky obnovili po druhej traťovej koľaji. Vlaky tu však musia jazdiť so zníženou rýchlosťou, keďže prechádzajú okolo miesta nehody vlakov. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko.

Vlakový dopravca upozorňuje na meškania vlakov v okolí Žiliny a Vrútok v dôsledku nehody vlakov a prerušenej dopravy. Rýchlik 347 na trase Ostrava-Zvolen má zo stanice Varín meškanie 187 minút. Rýchlik 611 na trase Bratislava-Košice mešká zo stanice Varín 186 minút.

Zdržanie hlási aj regionálny rýchlik 764 na trase Košice-Trenčín, ktorý mešká zo stanice Kraľovany 88 minút. Mešká aj rýchlik 15713, ktorý mieril z Bratislavy do Košíc. Zo žilinskej stanice hlási 129-minútové meškanie.

Polícii sa podarilo premávku za Vrútkami v smere do Žiliny čiastočne obnoviť


Cesta 1/18 za Vrútkami v smere do Žiliny je spustená v polovičnom profile, premávku policajti púšťajú striedavo. Informujú o tom žilinskí policajti na sociálnej sieti.



Križovatka Košická v Žiline je podľa policajtov plne prejazdná. Úsek diaľnice D1 Turany - Dubná skala mali otvoriť od 22.30 h.

Nemocnice zvládajú situáciu so zranenými


Nemocnice v Martine a Žiline zvládajú situáciu so zranenými po nehode vlakov na železničnej trati v smere zo Žiliny do Vrútok. Pre TASR to potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) smeruje do martinskej nemocnice. "Štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská telefonovala s riaditeľmi nemocníc v Martine a Žiline, ktorí potvrdili, že situáciu so zranenými zvládajú a všetkým je poskytovaná potrebná zdravotná starostlivosť. Zároveň aj ona smeruje do nemocnice v Žiline," doplnila hovorkyňa rezortu Petra Lániková.
Na snímke z 3. júna 2022 jeden z vlakov po nehode na trati v smere zo Žiliny do Vrútok
Foto: Facebook Hasičský a záchranný zbor

Na miesto nehody smeruje aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Komunikuje s políciou aj hasičmi. "Som v kontakte aj s ministrom dopravy Andrejom Doležalom. V spolupráci s krajským riaditeľstvom policajného zboru situáciu koordinujeme, rovnako tak komunikujem s ministrom zdravotníctva," povedal.

Na mieste nehody vlakov ošetrili 74 pacientov, z toho 34 previezli do nemocníc


Na mieste piatkovej nehody vlakov pri Vrútkach ošetrili záchranári 74 ľudí, z toho 34 previezli do nemocníc v Martine, Žiline, Ružomberku, Dolnom Kubíne a Považskej Bystrici. Zasahovalo 11 ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Na sociálnej sieti o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva.



Vrtuľníková záchranná zdravotná služba Air-Transport Europe na sociálnej sieti spresnila, že prevzala do svojej starostlivosti najskôr 51-ročného muža. "Bol s vážnymi poraneniami viacerých častí tela prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine," uviedli leteckí záchranári. Na miesto nehody sa musel vrtuľník vrátiť aj pre 43-ročného muža, s ľahšími poraneniami ho transportoval do Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku.



Polícia predtým informovala o štyroch ťažko zranených. Niekoľko desiatok cestujúcich malo utrpieť ľahké a stredné zranenia. Straty na životoch predbežne vylúčila.





Polícia: Viacerí cestujúci pri nehode vlakov utrpeli aj ťažké zranenia


Polícia aktualizovala odhad stavu zranených po nehode vlakov pri Vrútkach. Informuje o štyroch ťažko zranených, niekoľko desiatok cestujúcich malo utrpieť ľahké a stredné zranenia. Straty na životoch predbežne vylúčila.

"Na mieste nehody sa už nachádza posttraumatický tím a vyšetrovateľ vykonáva na mieste prvotné úkony," uviedli policajti na sociálnej sieti. Na mieste momentálne zasahujú všetky záchranné zložky.

Leteckí záchranári už skôr informovali, že previezli do Martina jedného pacienta v kritickom stave. Pre ďalšieho sa vracali.

Výberová chronológia zrážok vlakov na Slovensku so zranenými či mŕtvymi


Na železničnej trati medzi Vrútkami a Varínom narazil rušeň do stojacej súpravy osobného vlaku, ktorému mieril na pomoc. Pri nehode sa zranilo niekoľko desiatok cestujúcich.

V tejto súvislosti TASR prináša výberovú chronológiu zrážok vlakov na Slovensku so zranenými či mŕtvymi.

8. augusta 1997 – Na stanici Leopoldov narazil rýchlik do stojaceho rušňa, pričom zahynul príslušník Železničnej polície a päť osôb sa zranilo.



17. apríla 2008 - Do stojaceho medzinárodného rýchlika EuroCity, ktorý smeroval do Prahy, narazil na Hlavnej stanici v Bratislave zozadu rušeň s troma osobnými vozňami. Pri nehode sa zranilo 11 ľudí.



1. apríla 2010 - Na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi sa zrazili dva vlaky. Nehoda si vyžiadala tri ľudské životy.



26. októbra 2012 - Zrážka dvoch osobných vlakov v Bratislave na trati Vinohrady - Hlavná stanica si vyžiadala 23 zranených.



15. decembra 2017 - Na nákladnej železničnej stanici vo Zvolene sa zrazili pri posune nákladný vlak s osobným. Ľahké zranenia utrpelo desať osôb.



16. marca 2018 - Osemnásť zranených, z toho troch ťažko, si vyžiadala nehoda vlakov v Pezinku. Súprava osobného vlaku narazila zozadu do stojaceho rušňa.



24. októbra 2021 – K zrážke dvoch vlakov došlo pri obci Pavlovce v okrese Vranov nad Topľou. Pri nehode sa zranilo niekoľko osôb.