Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Nitrianski colníci zachytili 1,5 tony drog dovážaných z Mexika

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Nitra zabránili, aby sa na čierny trh dostalo 1,5 tony drog. Foto: FOTO TASR - Finančné riaditeľstvo SR

Prípad záchytu drog, aký na Slovensku nemá obdoby.

Nitra 7. júla (TASR) - Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Nitra zabránili, aby sa na čierny trh dostalo 1,5 tony drog. Skrýšu drog dovážaných z Mexika objavili aj za pomoci služobného psa finančnej správy vycvičeného na vyhľadávanie drog koncom mája. Prípad záchytu drog, aký na Slovensku nemá obdoby, postúpila z hľadiska vecnej príslušnosti finančná správa polícii, informovala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Ozbrojení príslušníci finančnej správy z Colného úradu Nitra kontrolovali dve kovové nádrže na kvapaliny, ktorých prepravu identifikovali ako rizikovú colnú operáciu. „Zásielka totiž prišla po známej drogovej trase z Mexika. Tovar bol prepravovaný v režime tranzit z Mexika cez chorvátsky prístav s cieľom precliť ho na Slovensku, odkiaľ by sa už mohol voľne pohybovať v celej Európskej únii,“ skonštatovala Skokanová. Príslušníci finančnej správy preto vykonali všetky procesné úkony vrátane dôkladnej colnej kontroly tovaru.

Pri colnej kontrole využili viaceré technické prostriedky vrátane mobilného skenovacieho zariadenia a žeriava na manipuláciou s nadrozmerným nákladom. Pomohol aj služobný pes finančnej správy Hutch so svojím psovodom. „Práve vďaka nemu identifikovali podozrenie, že v nádrži sa nachádza nelegálne prepravovaný tovar, čo sa aj kontrolou potvrdilo,“ potvrdila Skokanová.

Príslušníci finančnej správy navŕtali do spodnej časti nádrže diery, vďaka ktorým objavili veľké množstvo bielej kryštalickej látky ukrytej pozdĺž spodnej časti kovovej nádrže. Prvotný rozbor poukázal na metamfetamín (pervitín). Hodnota látky dosahuje 300 miliónov eur, v prípade jednorazových užívateľských dávok odhadom až hodnotu dvoch miliárd eur. Finančná správa prípad odovzdala polícii, za účasti ktorej hasiči kovové nádrže rozpílili. Nájdený obsah prevzal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry na ďalšie konanie.


Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Nitra zabránili, aby sa na čierny trh dostalo 1,5 tony drog. Skrýšu drog dovážaných z Mexika objavili aj za pomoci služobného psa finančnej správy vycvičeného na vyhľadávanie drog koncom mája.
Foto: TASR - Finančné riaditeľstvo SR