Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Novým riaditeľom Štátnych lesov TANAP-u bude Ján Marhefka

Symbolický cintorín pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách už 80 rokov slúži ako pietne miesto venované obetiam Tatier a výnimočne aj obetiam z iných horstiev sveta. Umiestnený je v limbovom háji pod stenami Ostrvy v blízkosti Popradského plesa. V súčasnosti cintorín spravujú Štátne lesy TANAP-u. Pietne akcie sa tu konajú v lete v závere Tradičného horolezeckého týždňa JAMES a na jeseň v čase dušičiek. Na snímke časť z 50 kusov vyrezávaných detvianskych krížov autora myšlienky symbolického cintorína a maliara Otakara Štáfla. Popradské pleso, 20. augusta 2020. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ján Marhefka je absolventom Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene so špecializáciou na hospodársku úpravu lesov.

Bratislava 24. septembra (TASR) - V stredu (23. 9.) sa v sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR uskutočnilo druhé kolo výberového konania na funkciu riaditeľa Štátnych lesov (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP) Tatranská Lomnica. Príspevkovú organizáciu agrorezortu bude viesť Ján Marhefka. Informovala o tom hovorkyňa MPRV SR Anežka Hrdá.

Spresnila, že na výberovom konaní sa v druhom kole zúčastnil jeden uchádzač, ktorý postúpil z prvého kola konaného 10. septembra v Tatranskej Lomnici. S výberovou komisiou, ktorá postupovala v zmysle metodiky výberových procesov na manažérske pozície, absolvoval osobný pohovor, pričom komisia overila jeho odborné znalosti, kompetencie, manažérske schopnosti a zručnosti.

Oznámila, že na základe celkového hodnotenia výberová komisia rozhodla, že riaditeľom tejto príspevkovej organizácie agrorezortu bude Ján Marhefka, ktorý je absolventom Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene so špecializáciou na hospodársku úpravu lesov.

"Za jednu z najdôležitejších osobných výziev pri budúcom smerovaní organizácie Štátne lesy Tatranského národného parku Tatranská Lomnica považujem udržanie bezmála 70-ročnej kontinuity pri integrovanej starostlivosti o prevažne lesnú krajinu vo vysokohorskom prostredí našich najstarších chránených území, s ohľadom na opätovné vytvorenie podmienok pre plnenie všetkých spoločenských požiadaviek. Je potrebné dbať na zachovanie a zveľadenie týchto prírodných hodnôt aj území ako kultúrneho dedičstva pre budúce generácie," povedal po oznámení výsledkov druhého kola výberového konania Marhefka.

Hrdá doplnila, že Štátne lesy TANAP-u sú príspevkovou organizáciou v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorá bola zriadená 1. januára 1995 ako nástupnícka organizácia dovtedajšej správy TANAP-u.

Dodala, že základnou činnosťou v zmysle zriaďovacej listiny je spravovanie a obhospodárovanie lesného fondu, stavieb a zariadení slúžiacich lesnému hospodárstvu, ktoré sú vo vlastníctve štátu na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a v ich ochrannom pásme.