Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Očkovanie vakcínou Sputnik V sa na Slovensku končí 31. augusta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Koncom júla dostal prvú dávku vakcíny Sputnik V aj minister financií Igor Matovič.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V sa na Slovensku končí 31. augusta. Ministerstvo zdravotníctva SR upozorňuje, že je to posledný termín, keď bude možné aplikovať druhú dávku tejto vakcíny.

Zároveň je to posledný deň pred exspiráciou na Slovensku používaných očkovacích látok. TASR o tom informovali z rezortu zdravotníctva s tým, že termíny očkovania druhou dávkou budú pridelené v dostatočnom časovom predstihu.

Ministerstvo odporúča ľuďom neposúvať systémom pridelené termíny na očkovanie, keďže hrozí, že druhú dávku ruskej vakcíny už nebude možné aplikovať. „Aktuálne sa v SR uskutočňuje očkovanie druhou dávkou vakcíny Sputnik V. Očkovanie prvou dávkou vakcíny bolo ukončené 31. júla," spresnili z rezortu zdravotníctva.

Pri dvojdávkovej vakcíne Sputnik V sa na získanie plnej zaočkovanosti vyžaduje podanie oboch dávok. Informácia o termíne očkovania druhou dávkou vakcíny Sputnik V bude podľa ministerstva distribuovaná štandardným spôsobom prostredníctvom SMS a emailu, ktoré obsahujú aj miesto a čas očkovania.

Slovensko nakúpilo vakcíny Sputnik V v marci, pôvodne sa mal kontrakt týkať využitia dvoch miliónov dávok. Nákup a dovoz neregistrovanej vakcíny v EÚ vyvolal vládnu krízu. Z prvých 200.000 dávok, ktoré dostali povolenie, sa začalo očkovať 7. júna, záujem však nepotvrdil predchádzajúce odhady, aj preto vláda rozhodla o predaji či darovaní nevyužitých vakcín. Ruská federácia kúpila od Ministerstva zdravotníctva SR 160.000 dávok nevyužitej vakcíny Sputnik V za identickú cenu, za ktorú ich nakupovalo Slovensko. Koncom júla dostal prvú dávku vakcíny Sputnik V aj minister financií Igor Matovič (OĽANO).