Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Okresný súd podmienečne prepustil Rešata Sulejmaniho na slobodu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Členovia skupiny chceli vo februári 2000 prekročiť štátnu hranicu Petržalka-Berg, kde im pri kontrole osobného automobilu našli vybudovaný úkryt na omamné látky.

Trenčín 26. júla (TASR) – Okresný súd (OS) v Trenčíne v pondelok podmienečne prepustil na slobodu Rešata Sulejmaniho, ktorý bol v minulosti odsúdený na vysoký trest odňatia slobody v súvislosti s drogovou aférou z roku 2000. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

„OS Trenčín rozhodol, že odsúdený sa podmienečne prepúšťa z výkonu trestu odňatia slobody a určil mu skúšobnú dobu v trvaní troch rokov. Prokurátor si ponechal lehotu na zváženie, či proti rozhodnutiu podá sťažnosť," konkretizoval Tarabus. Verejné zasadnutie vo veci podmienečného prepustenia bolo v pondelok naplánované v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom.

Najvyšší súd (NS) SR vo februári 2011 na svojom odvolacom verejnom zasadnutí v kauze slovensko-albánskeho drogového gangu, ktorý sa snažil podľa obžaloby prepašovať do Španielska takmer päť kilogramov heroínu, potvrdil tresty pre členov tejto skupiny vo výške osem až desať rokov.

Verdikt bol právoplatný, keď NS SR zamietol odvolanie dvoch členov skupiny voči rozsudku Krajského súdu v Bratislave. Medzi odsúdenými figuroval aj cudzí štátny príslušník Sulejmani, ktorý bol od roku 2003 nezvestný. Slovenská polícia v minulosti po ňom dlho pátrala. V minulosti bol obžalovaný a strávil istý čas za mrežami za streľbu na svojho krajana v centre Bratislavy, v známom incidente pri soche Čumila.

Pôvodne päticu mužov obžalovali z trestného činu nedovolenej výroby a držby omamnej látky, psychotropnej látky, jedu a prekurzora a obchodovania s nimi. Podľa obžaloby mali obchodovať s omamnými látkami, ktoré chceli vyviezť do zahraničia, tam ich odpredať a získať tak značné finančné prostriedky. Obžaloba bola podaná v roku 2003. Proces sa často odročoval pre neprítomnosť a práceneschopnosť obžalovaných.

Členovia skupiny chceli vo februári 2000 prekročiť štátnu hranicu Petržalka-Berg, kde im pri kontrole osobného automobilu našli vybudovaný úkryt na omamné látky.