Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pellegrini v Budapešti: Pre SR je dôležité ďalšie fungovanie V4

Na snímke uprostred naľavo predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini v rámci pracovnej návštevy Maďarska sa stretol s predsedom maďarského Národného zhromaždenia Lászlóom Kövérom (uprostred napravo) v pondelok 11. marca 2024 v Budapešti. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Predseda slovenského parlamentu podotkol, že obyvatelia krajín krajín V4 predstavujú skoro desať percent všetkého obyvateľstva Európskej únie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 11. marca (TASR) - Pre Slovenskú republiku je dôležité ďalšie fungovanie Vyšehradskej štvorky, vyhlásil v pondelok v rámci pracovnej návštevy Maďarska predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom maďarského Národného zhromaždenia Lászlóom Kövérom. Pellegrini podčiarkol, že v oblastiach, kde nachádzajú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko zhodu, sa to ukázalo ako veľmi prospešné, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Predseda slovenského parlamentu podotkol, že obyvatelia krajín krajín V4 predstavujú skoro desať percent všetkého obyvateľstva Európskej únie. "Preto názory tak Slovenska, ako aj Maďarska a ďalších našich susedov musia znieť výraznejšie aj na pôde EÚ," dodal.



Pellegrini označil rokovania s Kövérom za otvorené a priame. "Zjednocujeme sa pri pohľade na boj s nelegálnou migráciou. Obaja ochraňujeme svoju vlastnú časť schengenskej hranice," spresnil predseda NR SR, ktorý vyjadril vďaku Maďarsku za podiel na ochrane vzdušného priestoru Slovenska.

Slovenskí policajti podľa jeho slov pomáhajú brániť maďarsko-srbskú hranicu. S predsedom maďarského parlamentu sa zhodli na tom, že Slovensko a Maďarsko nikdy nebudú súhlasiť s povinným prerozdeľovaním migrantov.

"Zhodli sme na na podobnom postupe vo vzťahu k vojenskému konfliktu na Ukrajine. Aj keď je v tomto konflikte agresorom Rusko, ktoré zaútočilo na Ukrajinu, nesmieme rezignovať na snahu čo najskôr ukončiť každodenné zabíjanie vojakov aj civilistov," poznamenal Pellegrini a zopakoval, že SR za žiadnych okolností nevyšle ani jedného vojaka na Ukrajinu.

Kövér vyzdvihol zhodu s Pellegrinim v otázkach budúcnosti EÚ, napríklad v otázke ďalšieho rozširovania Únie o krajiny juhovýchodnej Európy, ktoré je potrebné urýchliť. "Na druhej strane máme podobné názory aj na zmeny fungovania EÚ a jej štruktúr. Trváme na tom, že EÚ musí byť rámcom spolupráce suverénnych rovnocenných krajín," dodal.

Predseda maďarského parlamentu pripomenul, že okrem spoločnej histórie spájajú Maďarsko a Slovensko aj záujmy a predstava o budúcnosti. Pellegrinimu preto ponúkol okrem parlamentnej spolupráce aj spoluprácu po voľbách do Európskeho parlamentu na straníckej úrovni v mene vládnej strany Fidesz, v ktorej je Kövér predsedom republikovej rady.

S predsedom NR SR popoludní rokoval premiér Viktor Orbán a prijal ho aj prezident Tamás Sulyok.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)