Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kažimír pred voľbou šéfa Euroskupiny: Dúfam, že to bude férová súťaž

Na archívnej snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Jakub Kotian

V ňom podľa európskych týždenníkov Politico či EUobserver sú favoritmi portugalský kandidát Mário Centeno a luxemburský minister Pierre Gramegna.

Brusel 4. decembra (TASR) - Slovensko pôvodne podporovalo kandidatúru talianskeho ministra hospodárstva a financií Piera Carla Padoana na post šéfa Euroskupiny, až neskôr zvážilo vlastnú kandidatúru. Uviedol minister financií SR Peter Kažimír po príchode na zasadnutie ministrov financií eurozóny v Bruseli krátko pred začatím hlasovania o budúcom šéfovi tohto združenia.

"Keď sa on rozhodol vzdať sa tejto možnosti, nedosiahli sme zhodu, a preto sme dvaja v rodine sociálnych demokratov, ktorí sa uchádzame o tento post. Dúfam, že to bude férová súťaž," povedal Kažimír v súvislosti s nadchádzajúcim hlasovaním.

V ňom podľa európskych týždenníkov Politico či EUobserver sú favoritmi portugalský kandidát Mário Centeno z politickej skupiny európskych socialistov, ktorému podporu v sobotu na kongrese prejavila aj Strana európskych socialistov (PES) a luxemburský minister Pierre Gramegna. Ten je z politickej skupiny liberálov, ktorí majú v Euroskupine sedem ministrov a podľa EUobserver ak Gramegna v prvom kole neuspeje, liberáli sa priklonia k Centenovi.

Na otázku TASR, ako vníma tento európsky "mediálny tlak", Kažimír odpovedal, že to vníma ako súčasť súboja, ktorý však bol doteraz medzi ním a Centenom a ďalšími kandidátmi veľmi férový.



"To ostatné sú len špekulácie, ale, samozrejme, každý má svojich priaznivcov, ale aj kritikov. To je prirodzené a legitímne," odkázal.

Pri zmienke, či svoju kandidatúra vníma aj ako snahu o akési vyváženie Západ - Východ z pohľadu dôležitých funkcií v EÚ, priznal, že Európa nie je len o rovnováhe Sever - Juh, ale aj o vyrovnaných šancách medzi starými a novými členskými krajinami.

"Keď sa pozriete na európsku mapu, tak zistíte, že reprezentácia zo strany nových členských krajín je veľmi malá," pripomenul.

Ak sa ministri financií eurozóny nedohodnú na svojom novom šéfovi už v prvom kole hlasovania, víťaza určí druhé kolo. Budúci šéf Euroskupiny musí získať podporu najmenej 10 krajín 19-člennej eurozóny.