Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pellegrini: SR a FR prehĺbia spoluprácu v sfére kybernetických hrozieb

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval na oficiálnu jednodňovú návštevu Slovenska. Na snímke slovenský premiér Peter Pellegrini (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia na Bratislavskom hrade 26. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Francúzsky prezident na stretnutí s Pellegrinim hovoril aj o dvoch hrozbách, ktorým EÚ čelí. Podľa neho je to rozdelenie a únava.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Slovensko chce byť pre Európsku úniu (EÚ) zodpovedným partnerom a chce byť pri všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany Únie. V tomto bude Slovensko vždy na strane Francúzska. Po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, o tom uistil predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). So šéfom Elyzejského paláca hovorili o témach hlbšej integrácie eurozóny, ale aj o kybernetických hrozbách či o projektoch obrany.

V súvislosti s kybernetickými hrozbami a nedávnym útokom na slovenský rezort diplomacie sa Pellegrini s Macronom dohodli na hlbšej spolupráci v tejto oblasti. "V krátkej dobe dôjde k stretnutiu expertov zo slovenskej aj francúzskej strany, ktorí budú hlbšie analyzovať veci, ktoré sa udiali na jednej alebo druhej strane a hľadať riešenia, ako sa im v budúcnosti vyvarovať," oznámil Pellegrini.

Slovenský premiér tiež naznačil, že Slovensko by malo záujem byť centrom pre kybernetickú bezpečnosť, o ktorom na zasadnutiach Európskej rady hovorí francúzsky prezident. "Naznačil som, že Slovensko je krajina, ktorá chce byť lídrom v kybernetickej bezpečnosti a ak by sa rozhodovalo o tom, kde tá agentúra má byť, Slovensko by prejavilo záujem o jej sídlo tu v Bratislave," povedal premiér. Dodal, že zatiaľ ide čisto o hypotetickú otázku.

Slovensko tiež podľa Pellegriniho podporuje myšlienku francúzskej hlavy štátu, aby sa čo najviac z rastúcich výdavkov na obranu minulo na európskom trhu. "Je to dobré pre EÚ, je to dobré pre naše dve krajiny, pre našich ľudí a zamestnanosť," myslí si slovenský premiér. Dodal, že Slovensko bude hľadať aj ďalšie konkrétne možnosti prieniku s Francúzskou republikou v oblasti obrannej spolupráce a vyzbrojovania.

Pellegrini tiež ocenil Macronove snahy o prehlbovanie európskej integrácie a vyhlásil, že aj Slovensko chce byť na tejto "modernej a dynamickej vlne". Francúzsky prezident zopakoval, že Slovensko je súčasťou jadra EÚ. Teší sa aj zo slovenskej podpory hlbšej spolupráce v rámci eurozóny i z iniciatívy zreformovať ju, s ktorou prišli Francúzsko a Nemecko.

Francúzsky prezident na stretnutí s Pellegrinim hovoril aj o dvoch hrozbách, ktorým EÚ čelí. Podľa neho je to rozdelenie a únava. "Napriek tomu, že mnohí nás presviedčajú, že EÚ je štruktúrovaná, naša spoločná práca ukazuje, že sme schopní tieto rozdelenia prekonať," konštatoval Macron. Na margo únavy zase francúzska hlava štátu uviedla, že pre občanov je Európa samozrejmosť, mier tu máme od nepamäti a to je výzva pre tých, ktorí chcú Európu zničiť.