Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: PREZIDENT: Navrhujem prijatie spoločnej deklarácie

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - KP SR/ Marián Garaj

Aktuálna kríza dôvery v štát si podľa jeho slov vyžaduje jednoznačný a jasný signál smerom k rozhorčeným a znepokojeným občanom.

Bratislava 8. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska navrhne pred piatkovým (9.3.) stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov prijatie spoločnej deklarácie o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru a ukončili politickú krízu. Kiska to vyhlásil po stretnutí s delegáciou poslancov Európskeho parlamentu, ktorí prišli na Slovensko monitorovať situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Podľa Kisku by mali traja najvyšší ústavní činitelia spoločne vyjadriť skutočný hlboký rešpekt k slobodnému uplatňovaniu občianskych práv a zaviazať sa, že nebudú pokojné protesty občanov v demokratickej krajine nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia a ani nijak inak dehonestovať. Presný obsah deklarácie pošle prezident šéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) a premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) popoludní. "Som presvedčený, že zajtrajšie stretnutie bude mať zmysel len vtedy, ak sa skončí konkrétnym a zrozumiteľným výsledkom," povedal.

Aktuálna kríza dôvery v štát si podľa jeho slov vyžaduje jednoznačný a jasný signál smerom k rozhorčeným a znepokojeným občanom. "Je nevyhnutné vyjadriť podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú vraždu. Ako najvyšší ústavní činitelia by sme sa mali zaviazať, že nevyhnutnou vzájomnou súčinnosťou prispejeme k vyriešeniu politickej krízy a k upokojeniu atmosféry v našej krajine," konštatoval.



Na margo stretnutia s europoslancami Kiska poznamenal, že ako prezident víta ich záujem o situáciu na Slovensku. "Som rád, že našim partnerom záleží na tom, čo sa na Slovensku deje a vyjadrujú úprimný záujem nám v rámci možnosti pomôcť pri vyšetrení tohto zločinu. Verím, že sa stretnú s maximálnou otvorenosťou a ochotou odpovedať na všetky otázky. Je v záujme SR objasniť vraždy mladých ľudí. Je to dôležité pre pozostalých, Slovensko aj celú EÚ, v ktorej vraždy novinára nemajú miesto," dodal Kiska.