Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezidentka: Nenávistná rétorika vedie k nenávistným činom

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica v Bratislave 15. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Akékoľvek násilie je podľa prezidentky neakceptovateľné.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00

Bratislava 15. mája (TASR) - Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Nazvala to útokom na demokraciu. Akékoľvek násilie je podľa jej slov neakceptovateľné. Požiadala, aby sa nevynášali v súvislosti s aktuálnou situáciou rýchle súdy.

"Som šokovaná, všetci sme šokovaní, z hrozného a zákerného útoku na premiéra Roberta Fica. Stalo sa niečo, vážnosť čoho si zrejme ešte ani nedokážeme uvedomiť alebo to nedokážeme obsiahnuť. Fyzický útok na predsedu vlády je predovšetkým útok na človeka, ale je to aj útok na demokraciu," uviedla hlava štátu vo vyhlásení v prezidentskom paláci.



Vyzvala na zastavenie nenávistnej rétoriky. Polícia podľa jej slov určite prinesie viac informácií. "Dovtedy prosím nevynášajme rýchle súdy a myslime na to najdôležitejšie. A to je v tejto chvíli jediné, aby sa Robert Fico čo najskôr zotavil," uzavrela.



Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej k dnešnému útoku na premiéra Roberta Fica


Som šokovaná. Všetci sme šokovaní z hrozného a zákerného útoku na premiéra Roberta Fica.

Stalo sa niečo, vážnosť, čoho zrejme ešte ani nevieme obsiahnuť. Fyzický útok na predsedu vlády je predovšetkým útokom na človeka, ale zároveň aj útokom na demokraciu. Akékoľvek násilie je absolútne neprijateľné.

Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Prosím, zastavme to!

Polícia zadržala páchateľa, a keď to bude možné, určite prinesie ďalšie informácie. Prosím, dovtedy nevynášajme rýchle súdy. A myslime na to najdôležitejšie, a to je v tejto chvíli jediné, aby sa Róbert Fico čo najskôr zotavil.