Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka Čaputová počká s odvolaním rektora STU M. Fikara

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Za návrh na odvolanie rektora hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja senátori.

Bratislava 3. februára (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová počká s odvolaním rektora Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Miroslava Fikara. Dôvodom je správna žaloba podaná Fikarovým právnym zástupcom. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka list od ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) v stredu obdržala. "Po tom, ako je ministrom školstva podpísané rozhodnutie akademického senátu (AS) o odvolaní rektora, prezidentka v takýchto prípadoch nemá inú možnosť a, žiaľ, bude musieť pristúpiť k odvolaniu rektora," poznamenal v reakcii Strižinec.

Doplnil, že Fikarov právny zástupca informoval prezidentskú kanceláriu o podaní správnej žaloby s návrhom na priznanie odkladného účinku rozhodnutia Akademického senátu STU. Prezidentka preto považuje za potrebné počkať na rozhodnutie súdu o priznaní odkladného účinku. „Ak súd odkladný účinok rozhodnutia prizná, bude to zároveň aj dôvod na odklad rozhodnutia prezidentky o odvolaní rektora STU," uviedol Strižinec.

Minister tvrdí, že nie je spokojný s rozhodnutím AS ani s tým, ako zasadal. "Ja osobne nie som spokojný ani s argumentáciou, ktorá zaznela na senáte," povedal v stredu počas tlačovej konferencie.

Ministerstvu školstva návrh na odvolanie rektora STU doručili 2. novembra 2020. Ministerstvo posudzovalo jeho zákonnosť, následne bol návrh posunutý prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Akademický senát STU na svojom zasadnutí 26. októbra 2020 schválil návrh na odvolanie rektora Fikara z funkcie. Pri hlasovaní bolo platných 42 hlasov. Za návrh na odvolanie rektora hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja senátori.