Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V by mala byť zverejnená

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia pre médiá 15. apríla 2021 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR – Pavel Neubauer

O sprístupnenie zmluvy požiadala pre správy o porušení zmluvy zo strany Slovenska, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vakcínu vrátiť.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V by mala byť povinne zverejnená. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to vyhlásila vo štvrtok po preštudovaní zmluvy a listu, v ktorom ruská strana požiadalo o vrátenie vakcín. Doplnila, že dôvodom požiadavky na vrátenie nebolo, že dal Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) testovať vakcínu necertifikovanému laboratóriu.

"Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V v laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť," vyhlásila prezidentka.

Viac svetla do tejto záležitosti podľa Čaputovej vnesie zverejnenie zmluvy. Očakáva, že kým príslušné ministerstvo o tom rozhodne, nebude verejnosť ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny.

"Správu, že agendu ohľadom vakcíny Sputnik V prebral minister zdravotníctva vnímam pozitívne a oceňujem jeho prísľub, že riešenie zmluvných vzťahov, proces povoľovania vakcíny a s tým súvisiaca komunikácia už bude prebiehať štandardným spôsobom," skonštatovala.

Cieľ vlády zabezpečiť pre občanov ďalšiu vakcínu považuje hlava štátu za úplne legitímny a správny. "Nesmie však byť ďalej prezentovaný v protiklade so snahou kompetentných inštitúcií overiť jej bezpečnosť a účinnosť," zdôraznila. Ako doplnila, o sprístupnenie zmluvy požiadala pre správy o porušení zmluvy zo strany Slovenska, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vakcínu vrátiť.



Ministerstvo zdravotníctva SR: Zverejnenie zmluvy k Sputniku V aktuálne analyzujeme



Zverejnenie zmluvy k nákupu očkovacej látky Sputnik V medzi Slovenskom a výrobcom vakcíny Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne analyzuje. Pre TASR to povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po nástupe do funkcie od začiatku zodpovedne a rozvážne rieši zdedenú problematiku ohľadom vakcíny Sputnik V so zreteľom cieľa bezpečného očkovania ľudí na Slovensku," uviedla.

Čiastkové informácie vzhľadom na aktuálne zmluvné podmienky komentovať v tejto chvíli MZ SR nemôže. Tvrdí, že jeho cieľom je čo najskôr zaočkovať bezpečne ľudí na Slovensku a čo najskôr vytvoriť kolektívnu imunitu, aby sme sa ako spoločnosť vedeli voči vírusu účinne brániť.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok po preštudovaní zmluvy a listu, v ktorom ruská strana požiadala o vrátenie vakcín, vyhlásila, že zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V by mala byť povinne zverejnená.

Doplnila, že dôvodom požiadavky na vrátenie nebolo, že dal Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) testovať vakcínu necertifikovanému laboratóriu.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) informoval po minulotýždňovom rokovaní v Moskve, že ruská strana vypovedala so Slovenskom zmluvu a požiadala o vrátenie 200.000 dávok už dodaných vakcín Sputnik V. Rusi sa podľa neho cítili byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu očkovacej látky po celom svete.