Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Úrad špeciálnej prokuratúry podal návrh na väzbu zadržaných advokátov

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Ústavný súd SR v máji nariadil Najvyššiemu súdu SR, aby Martina R. bezodkladne prepustili z väzby na slobodu.

Bratislava 11. júna (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) návrh na väzobné stíhanie dvojice bratislavských advokátov - Martina R. a Alexandra F. TASR to uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR (GP) Dalibor Skladan.

„Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby obvineného M. R. a A. F., a to z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby," objasnil hovorca. Dvojicu zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok (10. 6.). „Na základe rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní nebudeme v uvedenej veci poskytovať žiadne informácie," uviedol v piatok na otázku TASR hovorca Prezídia policajného zboru SR Michal Slivka.

Podľa obhajcov advokátov Mateja Marhavého a Petra Erdősa je dvojica obvinená v jednej trestnej veci. Obvinení sú zo založenia, zosnovania, podpory zločineckej skupiny, vydierania a krivej výpovede a prísahy. Obhajcovia, ako informovali v piatok TASR, podali voči uzneseniu o vznesení obvinenia sťažnosti.

Obvinenie sa má týkať incidentu v bratislavskom nočnom podniku Casey klub, ktorý sa odohral v roku 2007. Martin R. bol donedávna väzobne stíhaný, keď bol v októbri 2019 zadržaný v rámci akcie Apač zameranej voči tejto zločineckej skupine.

Ústavný súd SR v máji nariadil Najvyššiemu súdu SR, aby Martina R. bezodkladne prepustili z väzby na slobodu. Zdôvodnil to porušením jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť.