Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Šéfom Hlasu-SD je Pellegrini, podpredsedami Saková, Tomáš a Raši

Na snímke novozvolený predseda strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini prichádza na tlačovú konferenciu na tému – Výsledky ustanovujúceho snemu strany Hlas-sociálna demokracia 28. novembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR

Pellegrini oznámil založenie nového politického subjektu v júni po tom, ako spolu s desiatimi poslancami odišiel zo Smeru-SD. Ministerstvo vnútra zaregistrovalo stranu 11. septembra tohto roka.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Predsedom mimoparlamentnej strany Hlas-SD sa stal expremiér a poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini. Rozhodli o tom delegáti na sobotnom ustanovujúcom sneme strany.

Podpredsedami sa stali poslanci Denisa Saková, Richard Raši a Erik Tomáš. Výsledky snemu oznámili predstavitelia strany na tlačovej konferencii. Zasadnutie snemu sa pre pandémiu nového koronavírusu konalo cez telekonferenčné hovory. Slávnostný snem strany by sa mohol podľa Pellegriniho konať v marci 2021.

Pellegrini nemal na sneme protikandidáta na predsednícku stoličku. Členov predsedníctva bude podľa neho 20, medzi nimi šesť podpredsedov, generálny manažér, ktorým sa stane Matúš Šutaj Eštok, a priamo zvolení členovia predsedníctva.

Saková, Raši a Tomáš sa v sobotu stali podpredsedami na návrh Pellegriniho. Členmi predsedníctva sa stali ďalší poslanci parlamentu. Na jarnom sneme si chcú zvoliť zvyšných troch podpredsedov a členov predsedníctva. Šéfov okresných organizácií by si mali podľa neho vyberať ľudia z regiónov. Pellegrini dodal, že sa nebude v čele strany barikádovať cez stanovy.



Hlas-SD bude podľa Pellegriniho pôsobiť maximálne transparentne. Dodal, že strana nie je financovaná žiadnym oligarchom ani tučným sponzorom. Od budúceho týždňa chce strana na webe zverejňovať všetkých sponzorov nad 1000 eur. „Každý bude môcť sledovať, z čoho prichádzajú príjmy strany," skonštatoval Pellegrini, ktorý verí, že sa im podarí osloviť rôznych ľudí na podporu.



Za centrálu v hlavnom meste platí Hlas-SD vyše 11 000 eur mesačne. Ak by mali fungovať len z príspevku poslancov, podľa Pellegriniho by im to nestačilo. Dodal, že prvýkrát budú nájomné platiť v decembri, Pellegrini prispeje asi 20 000 eur, jeho kolegovia majú prispieť po 7000 eur. Dodal, že strana sa bude musieť uchádzať o podporu ľudí, aby pomohli financovať stranu.

Predsedníctvo strany má zasadnúť budúci týždeň, kde sa prihlási k aktivitám, ktoré budú viesť k zberu podpisov na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia. Pellegrini si myslí, že referendum nemá patriť jednej politickej strane, strany môžu podľa neho na petícii len participovať.

„V prípade, že padne rozhodnutie na politickej úrovni, že sa pôjde do aktivít, strana Hlas-SD po zjednotení otázok poskytne všetky svoje kapacity, prostriedky, aby pomohla vyzbierať podpisy na to, aby mohlo byť vyhlásené referendum," povedal šéf strany.

Témou referenda by mohli byť podľa neho aj otázky o očkovaní či obmedzovaní práv a slobôd zo strany vlády. V petičnom výbore by podľa neho mohli byť aj ľudia z rôznych organizácií, spomenul napríklad odborárov či Jednotu dôchodcov Slovenska. Považuje za nevyhnutné spojiť iniciatívy na spustenie referenda, ktoré avizovali Smer-SD či mimoparlamentná SNS.

Pellegrini dodal, že odkedy odišiel zo Smeru-SD, k strane sa vyjadruje veľmi zdržanlivo. „Nekomentujem ich konanie. Naopak, sme často provokovaní zo strany Smeru-SD, pretože pán predseda máva obdobie, keď sa musí na každej tlačovej konferencii k nám vyjadriť. Ja dodržiavam svoj postoj, že naším súperom je vládna koalícia, nie Smer-SD, s ním sme teraz v opozícii," dodal s tým, že necíti k nikomu nenávisť.

„Netvrdím ani, že sa máme v opozícii automaticky bratať, lebo na rozdiel od koalície sa v opozícii vyskytnete, musíte to prežiť," dodal. S Ficom sa podľa svojich slov intenzívne nerozpráva ani nestretáva.

„Vzhľadom na to, ako to všetko prebieha, nemôžete dnes vylúčiť nič, pretože mnohí ľudia sú vo väzbe. Nevieme, v akých podmienkach žijú, aké úkony sa s nimi robia, a preto nikdy nemôžete vedieť, čo kto povie," odpovedal Pellegrini na otázku, či výpovede bývalých funkcionárov, ktorí sú vo väzbe, môžu priťažiť Hlasu-SD.

Nerozumie, ako je možné, že sa šíria dokumenty o výpovedi bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za Smer-SD Moniky J.

Pellegrini oznámil založenie nového politického subjektu v júni po tom, ako spolu s desiatimi poslancami odišiel zo Smeru-SD. Ministerstvo vnútra zaregistrovalo stranu 11. septembra tohto roka.