Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Právnik Z. Kollár dostal pre korupciu peňažný trest 70.000 eur

Na snímke obžalovaný Zoroslav K. pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 27. mája 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kollár čelil obvineniu, že mal v auguste 2020 poskytnúť prostredníctvom Ľudovíta M. vtedajšiemu vedeniu Slovenskej informačnej služby (SIS) úplatok vo výške 40.000 eur za to, aby nebol sledovaný.

Pezinok 27. mája (TASR) - Konkurzný právnik Zoroslav Kollár dostal pre korupciu úhrnný peňažný trest vo výške 70.000 eur. V prípade nezaplatenia náhradný 14-mesačný trest odňatia slobody. V piatok o tom rozhodla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, keď schválila dohodu o vine a treste uzavretú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a obvineným. Rozhodnutie je právoplatné.

Súd dohodu o vine a treste považuje za primeranú a spravodlivú. "Proti tomuto rozsudku nie je prípustné odvolanie," povedala sudkyňa ŠTS Ružena Sabová.

"S poukazom na skutočnosť, že sa aj súd s takto navrhnutým trestom stotožnil, nemám k tomu absolútne žiadne výhrady,"
reagoval prokurátor ÚŠP Michal Šúrek. Nekonkretizoval, či návrh na peňažný trest vo výške 70.000 eur vzišiel zo strany obhajoby alebo prokuratúry.



Kollár čelil obvineniu, že mal v auguste 2020 poskytnúť prostredníctvom Ľudovíta M. vtedajšiemu vedeniu Slovenskej informačnej služby (SIS) úplatok vo výške 40.000 eur za to, aby nebol sledovaný. Ide o prečin podplácania. Bývalý šéf SIS Vladimír P., ktorý v tomto prípade čelí obžalobe, prijatie úplatku opakovane odmietol.

Na snímke zľava obžalovaný Zoroslav K. a jeho advokát Adrián Kucek pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 27. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


V druhej korupčnej kauze mal Kollár sprostredkovať stretnutia Tomáša R. s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom M. Ten mal za úplatok 300.000 eur zabezpečiť krytie ilegálnej výroby cigariet a včasné informácie o prípadných zásahoch orgánov činných v trestnom konaní. Kollár mal napokon sľúbenú odmenu odmietnuť. V tomto prípade ide o prečin nepriamej korupcie.

Kollár je obvinený aj v rámci akcie Víchrica, ktorá sa týka korupcie na súdoch.