Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kajetán K. ostáva v kolúznej väzbe, vzťahuje sa na neho pôvodná lehota

Na snímke eskorta privádza bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetána K. na Špecializovaný trestný súd, ktorý rozhoduje o predĺžení jeho väzby v Banskej Bystrici 26. augusta 2021. Foto: TASR – Ján Krošlák

Kajetán K. je v kolúznej väzbe od vlaňajšieho apríla, trvať mala do júna. V máji ho ŠTS ponechal vo väzbe do augusta, voči čomu podal sťažnosť tak obvinený, ako aj prokurátor.

Banská Bystrica 26. augusta (TASR) – Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, musel vo štvrtok na istý čas prerušiť neverejné rozhodovanie o tom, či obvinený bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán K. zostáva vo väzbe, pretože mu v súdnej sieni prišlo zle. Privolali aj záchranárov, ktorí obvinenému poskytli pomoc.

Kajetán K. je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Na snímke záchranári pred pojednávacou miestnosťou, kde bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán K. skolaboval.
Foto: TASR – Ján Krošlák


"Dnešné rozhodovanie sa týkalo právnej otázky, či sa lehota väzby môjho klienta posudzuje podľa paragrafu 76, odsek osem alebo odsek deväť. Sudca pre prípravné konanie rozhodol tak, že sa posudzuje podľa odseku deväť, čo znamená, že môj klient zostáva vo väzbe a vzťahuje sa na neho pôvodná lehota, čiže nie päťmesačná," konštatoval právny zástupca Rastislav Palovič.

Podľa Paloviča novela kolúznej väzby je "absolútny paškvil, ktorý vyprodukoval niekto, kto nemá ani teoretické, ani praktické vedomosti z trestného práva". Namiesto toho, aby ju zmierňovala, ju sprísňuje.



Kajetán K. je v kolúznej väzbe od vlaňajšieho apríla, trvať mala do júna. V máji ho ŠTS ponechal vo väzbe do augusta, voči čomu podal sťažnosť tak obvinený, ako aj prokurátor. Najvyšší súd SR zrušil toto uznesenie ŠTS a predĺžil väzbu Kajetána K. do októbra.

Trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala Národná kriminálna agentúra v marci 2020. Kajetán K. odmietol obvinenia súvisiace so zmluvami SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.