Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sudca zobral všetkých štyroch obvinených v rámci akcii Plevel do väzby

Na snímke eskorta privádza advokáta Ľuboša M. na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v stredu 16. septembra 2020. ŠTS rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na väzbu pre sudcu okresného súdu Žilina s dočasne pozastaveným výkonom Daniela B., bývalého krajského sudcu Pavla P., advokáta Ľuboša M. a Juraja F. Všetky štyri osoby v akcii Plevel boli obvinené zo zločinu prijímania úplatku. Foto: TASR - Ján Krošlák

Akcia Plevel súvisí s korupčnou trestnou činnosťou, polícia razie a prehliadky vykonávala v pondelok.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Sudca pre prípravne konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, zobral všetky štyri obvinené a zadržané osoby v rámci policajnej akcie Plevel do väzby. Vyhovel tak návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Médiá o tom informoval prokurátor ÚŠP po tom, čo sudca rozhodoval od stredy takmer 14 hodín do štvrtka rána.

"V predmetnej trestnej veci Pavla P. a spol. sudca pre prípravné konanie ŠTS vyhovel návrhu prokurátora na vzatie všetkých štyroch obvinených do väzby."

"Všetci štyria obvinení boli vzatí do väzby s tým, že bolo rozhodnuté o dôvodoch väzby tak, ako to bolo v návrhu prokurátora ÚŠP uvedené. S výnimkou u obvineného Daniela B., kde sudca pre prípravné konanie rozhodol o väzbe len z dôvodu kolúznej väzby,"
povedal novinárom prokurátor ÚŠP s tým, že vo veci sa ďalej vykonávajú procesné úkony.

Voči rozhodnutiu v prípade Daniela B. podal prokurátor sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Najvyšší súd SR. Prokurátor ako dôvody väzby vo svojom návrhu uviedol dôvodnú obavu z kolúzneho konania a dôvod preventívnej väzby.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica rozhodol o vzatí do väzby štyroch osôb, ktoré sú obvinené zo zločinu prijímania úplatku a iné. Dôvodom väzby u všetkých obvinených je obava z možného ovplyvňovania svedkov. U jedného z obvinených je dôvodom väzby aj obava z možného pokračovania v trestnej činnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR. Sťažnosť podal aj prokurátor, keďže sudca pri jednom obvinenom neakceptoval preventívnu väzbu," potvrdila TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

ŠTS v Banskej Bystrici rozhodoval v stredu o väzobnom stíhaní žilinského okresného sudcu Daniela B. a ďalších troch osôb vrátane bývalého krajského sudcu Pavla P. Zadržaní boli príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry počas akcie s názvom Plevel, v rámci ktorej polícia zadržala 11 osôb.

Medzi zadržanými bola pôvodne aj predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva K., ktorá bola po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR v utorok prepustená bez obvinenia na slobodu. Na stíhanie sudcu Daniela B. dal ÚS SR v utorok súhlas.

Akcia Plevel súvisí s korupčnou trestnou činnosťou, polícia razie a prehliadky vykonávala v pondelok.