Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Súdna rada zvolila M. Kučeru za kandidáta Všeobecného súdu EÚ

Na snímke kandidát na sudcu Všeobecného súdu EÚ Michal Kučera počas zasadnutia Súdnej rady SR 26. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem Kučeru sa o post sudcu Všeobecného súdu EÚ uchádzal aj bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák.

Bratislava 26. novembra (TASR) - V poradí štvrtým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu by sa mal stať právnik Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Michal Kučera. V tajnej voľbe ho na pondelkovom zasadnutí zvolila Súdna rada, Kučeru podporilo desať z celkovo 15 prítomných členov. Kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda.

Kučera uviedol, že úspešný chce byť aj pred poradným výborom Rady EÚ, čo sa predchádzajúcim kandidátom nepodarilo. "Veľmi nerád sa porovnávam s kandidátmi. Chcel by som využiť ich skúsenosti, ktoré sa vďaka ich odvahe získali a zároveň by som chcel vyjadriť veľký rešpekt voči profesorom a sudcom, ktorí touto cestou šli predo mnou. Urobím úplne všetko, čo bude v mojich silách, aby sme túto kliatbu prekonali," vyhlásil.

Okrem Kučeru sa o post sudcu Všeobecného súdu EÚ uchádzal aj bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák. Obaja boli účastníkmi voľby kandidáta už v januári. Kučera vtedy dostal jeden hlas a skončil tretí. Mazák v pondelok získal vo voľbe päť hlasov, proti jeho kandidatúre bolo rovnako päť členov Súdnej rady. V minulosti bol tiež generálnym advokátom Súdneho dvora EÚ. Jeho navrhovateľ Jozef Vozár počas vypočutia uchádzačov uviedol, že aj vďaka tomu je odborne nespochybniteľný a bol by okamžite pred poradným výborom akceptovaný.

Mazák zagratuloval svojmu mladšiemu kolegovi a dúfa, že uspeje pred poradným panelom. Mrzí ho však, že nevie dôvody, pre ktoré nebol zvolený. "Keď si porovnáte, že úradník zo Štrasburgu porazí bývalého predsedu ústavného súdu a generálneho advokáta súdneho dvora, tak by som chcel vedieť dôvody," poznamenal. Hoci má Kučera podľa Mazáka odborné predpoklady, ako prekážku vidí to, že nie je sudcom.

Mazák sa už šesťkrát postavil pred Súdnu radu, keď sa uchádzal o post v medzinárodných súdnych inštitúciách. To, že ani v pondelok nebol zvolený za kandidáta na dodatočného sudcu, považuje za zaujatosť voči svojej osobe.

Navrhovateľmi Kučeru na post kandidáta dodatočného sudcu boli Slovenská advokátska komora a Notárska komora SR. Mazáka na post kandidáta navrhol člen Súdnej rady Jozef Vozár. Uchádzači na kandidátov boli na zasadnutí Súdnej rady vypočúvaní, obaja predstavili svoju predchádzajúcu odbornú činnosť. Boli tiež vyzvaní preukázať znalosť francúzskeho jazyka. Na zasadnutí bol prerokovaný aj list sudcu Juraja Sopoligu, v ktorom otvorene kritizoval Mazáka.

"Verím, že voľba Súdnej rady je taká, že pred výborom takýto kandidát uspeje. Ale túto vieru som mala aj pri predchádzajúcom zvolenom kandidátovi," uviedla predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková. Na otázku, či je vizitkou Súdnej rady, že Slovensku neprešli už traja kandidáti na post dodatočného sudcu, odpovedala, že rada je len jedným z orgánov, ktoré sa na celom procese podieľajú. "Musíme vychádzať z toho, akých kandidátov máme predložených," uviedla Praženková s tým, že obaja kandidáti splnili predpoklady uchádzať sa o túto pozíciu.

Po schválení vládou sa Kučera stane oficiálne štvrtým kandidátom Slovenska na jeden z najvýznamnejších súdnych postov v Európskej únii. Predošlí kandidáti – Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana neuspeli v Bruseli, kde ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ. V júni vláda rozhodla o stiahnutí návrhu Ivana Rumana na post sudcu Všeobecného súdu EÚ. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016.