Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Téma lyžovačiek nie je uzavretá, Mikas avizoval zmeny

Na snímke zľava hlavný hygienik SR Ján Mikas a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia Pandemickej komisie SR 4. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Dano Veselský

Mikas zároveň potvrdil, že lyžovanie nie je v súčasnosti obmedzené vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR. Avizoval však, že podmienky bude treba upraviť.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Téma fungovania lyžiarskych stredísk na Slovensku nie je podľa hlavného hygienika Jána Mikasa uzavretá. Avizoval, že konzílium odborníkov si cez víkend naštuduje plán rezortu dopravy o pravidlách pre strediská a počas budúceho týždňa sa pokúsi pripraviť taký, ktorý by sa dal použiť v súčasnej situácii.

Mikas zároveň potvrdil, že lyžovanie nie je v súčasnosti obmedzené vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR. Avizoval však, že podmienky bude treba upraviť. Pripomenul, že aj v súčasnosti platia opatrenia v ubytovacích zariadeniach. Systém dovoleniek v lyžiarskych strediskách a vytvorenie "bubliny", aby boli návštevníci v bezpečí, bude podľa jeho slov ešte len predmetom diskusie.

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.
Foto: TASR - Martin Baumann

"Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk," potvrdil už cez deň šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) s tým, že jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik. Napríklad lyžiarske stredisko na Donovaloch otvorilo v piatok lyžiarsku sezónu.

Cieľom rezortu dopravy je nechať otvorené strediská, ale za sprísnených podmienok. Od pandemickej komisie minister očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Komisia má odporúčací charakter pre krízový štáb, respektíve vládu.