Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Ústavný súd SR: Časť zákona o pobyte cudzincov je protiústavná

Na snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Ustanovenia sú podľa ÚS v rozpore s právom na súdnu a inú právnu ochranu.

Košice 13. decembra (TASR) - Časť zákona o pobyte cudzincov je v rozpore s Ústavou SR. Ide o ustanovenia o zamietnutí žiadosti o udelenie trvalého a prechodného pobytu policajným útvarom pri nesúhlasnom stanovisku Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VS). Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR.

Ustanovenia sú podľa ÚS v rozpore s právom na súdnu a inú právnu ochranu. Právnu normu napadol Najvyšší správny súd (NSS) SR, vychádzajúc z konkrétneho prípadu, keď policajný útvar zrušil cudzincovi trvalý pobyt na základe nesúhlasného stanoviska SIS.

NSS v podaní dôvodil, že je ústavne neprijateľné, aby rozhodovanie o udelení prechodného a trvalého pobytu bolo založené výhradne na stanovisku SIS a VS, ktoré obsahuje súhlas alebo nesúhlas, pričom dotknutý žiadateľ, ktorému už bol udelený pobyt, sa nedozvie žiadne dôvody stanoviska, pre ktoré bol jeho pobyt zrušený.

Podľa NSS napadnuté ustanovenia popierajú princíp rovnosti účastníkov súdneho konania, ktorý je podporovaný aj zákazom diskriminácie, a taktiež odopierajú garantované procesné práva.

ÚS na stredajšom zasadnutí pléna zároveň odmietol návrh Mestského súdu Bratislava IV na posúdenie ústavnosti ustanovenia zákona o niektorých opatreniach pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky.