Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: Najmenej 18 zranených: V Pezinku sa zrazil vlak s lokomotívou

Na snímke havarovaný rušeň v Pezinku 16. marca 2018. Najmenej 15 zranených si vyžiadala nehoda vlakov, ku ktorej došlo v piatok večer v Pezinku. Na mieste zasahujú hasiči, záchranári aj polícia. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa našich predbežných informácií nikto nie je v ohrození života, o každého jedného cestujúceho je postarané.

Bratislava 16. marca (TASR) - V osobnom vlaku z Malaciek do Leopoldova, ktorý sa v piatok večer zrazil s rušňovlakom spoločnosti Lokorail, sa viezlo približne 80 cestujúcich. Na mieste nehody o tom novinárov informoval riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Filip Hlubocký.

Podľa neho sa zranilo celkom 18 ľudí, z toho 15 ľahko a traja stredne ťažko. V dôsledku nárazu utrpeli rôzne zlomeniny.




„Podľa našich predbežných informácií nikto nie je v ohrození života, o každého jedného cestujúceho je postarané, je mu poskytnutá adekvátna lekárska pomoc a cestujúci sú už na ceste niekde, odkiaľ môžu pokračovať do cieľa svojej cesty,“ uviedol Hlubocký.



Do Pezinka dorazil aj minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý priblížil, že do osobného vlaku čelne narazil ďalší vlak. Našťastie sa však zrážka neudiala v plnej rýchlosti, skonštatoval. Rušňovodič lokomotívy, ktorá narazila do osobného vlaku, je podľa ministra vážnejšie zranený. „Chvalabohu, že nedošlo k úmrtiu,“ povedal Érsek.

Šéf rezortu nepotvrdil, či mohol zlyhať signalizačný systém. „Nechcem špekulovať, čo zlyhalo. Na to je vyšetrovacia komisia, ktorá to vyšetrí,“ doplnil.

Záchranári ošetrili a do nemocníc previezli 18 pacientov, z toho jedno dieťa, priblížil Július Pavčo, hlavný lekár Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. "Rozsah zranení sa určí až pri vyšetrení," doplnil. Traja ľudia mali stredné až ťažké zranenia.

Polícia prijala v piatok, krátko po 18.30 h oznámenie o zrážke osobného vlaku so samostatným vlakovým rušňom v koľajisku železničnej stanice Bratislava – Pezinok. „V súčasnosti sa na mieste nachádzajú spolu s hliadkami polície záchranné zložky, ktoré vykonávajú potrebné úkony,“ uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Príčiny zrážky, jej okolnosti a následky budú predmetom policajného vyšetrovania. Bližšie informácie k tejto udalosti polícia podľa Slamkovej poskytne hneď, ako to bude možné. Cestujúci na trati musia počítať so zdržaním vzhľadom na to, že pre záchranné práce je doprava v oboch smeroch zastavená.



Výberová chronológia nehôd vlakov v SR



15. decembra 2017 - Na nákladnej železničnej stanici vo Zvolene sa zrazili pri posune nákladný vlak s osobným. Ľahké zranenie utrpelo do desať osôb. Vlaky do seba narazili len pri nevysokej rýchlosti, pričom v osobnom vlaku sa ľudia zranili pádom na zem.

26. apríla 2017 - Osobný vlak spoločnosti RegioJet sa okolo 5.00 h zrazil s dodávkou. Nehoda sa stala na železničnom priecestí v úseku medzi Zlatnou na Ostrove a Zemianskou Oľčou v okrese Komárno, kde pravdepodobne vodič automobilu nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku. Stret sa obišiel bez zranení na strane cestujúcich a zamestnancov RegioJetu. Záchranná služba odviezla na ošetrenie vodiča automobilu.

8. novembra 2016 - Na nechránenom železničnom priecestí pred zastávkou Zemianska Oľča došlo krátko po 8.00 h k zrážke osobného vlaku RegioJet s kamiónom. Z celkového počtu 20 cestujúcich utrpelo zranenie sedem osôb. Zranený bol aj šofér nákladného vozidla. Vodič kamióna, 41-ročný muž z Maďarska, prevážal obilie. S kamiónom vychádzal z obce na cestu I/63. Na železničnom priecestí sa zrazil s prechádzajúcim vlakom RegioJet.

16. septembra 2016 - K nehode vlaku REX 774 (Komárno - Bratislava) spoločnosti RegioJet, ktorý sa na priecestí vo Veľkom Mederi zrazil s kamiónom, došlo približne o 7.15 h. Vlaková súprava, v ktorej sa malo viesť 35 ľudí, sa okrem posledného vozňa pri nehode vykoľajila, zranilo sa celkovo 15 ľudí. Rušňovodič podľahol (7.10.) v nemocnici následkom vážnych zranení. Pri zrážke sa zranilo 37 ľudí.

26. októbra 2012 - O 15.24 h na trati Bratislava Vinohrady - Bratislava Hlavná stanica na 2. traťovej koľaji vlak Os 2018 narazil zozadu do vlaku Os 4618. Rušeň osobného vlaku 2018 sa následne vykoľajil. V dôsledku zrážky vlakov bolo zranených 23 osôb. Najhoršie bol na tom rušňovodič.

13. októbra 2010 - Na železničnej stanici v Žiline narazil posunujúci rušeň do súpravy rýchlika odchádzajúceho do Čadce a Krakowa. Na rýchliku sa vykoľajilo hnacie vozidlo a tri vozne. Ľahko sa zranila vlakvedúca a sprievodkyňa.

1. apríla 2010 - Na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi sa zrazili dva vlaky. Nehoda si vyžiadala tri ľudské životy. Vo vagóne bolo desať ľudí zranených, z toho jeden ťažko. V elektrickom rušni, ktorý narazil do osobného vlaku, boli štyria ľudia, z toho jeden bol inštruktor, ktorý zaúčal nového rušňovodiča. Jediný, ktorý zo štvorice prežil, je práve mladík, ktorý sa pripravoval na nové povolanie. K nehode došlo krátko po 11.30 h, keď do stojaceho osobného vlaku narazil zozadu elektrický rušeň Železničnej spoločnosti CARGO Slovakia. Pri náraze sa jednou osou vykoľajil jeden vagón osobného vlaku.

17. apríla 2008 - Do stojaceho medzinárodného rýchlika EuroCity, ktorý smeroval do Prahy, narazil na Hlavnej stanici v Bratislave zozadu rušeň s troma osobnými vozňami. Pri nehode, ktorá sa stala zhruba o 16.20 hod., sa ľahko zranilo 11 ľudí.